Op bezoek bij duurzame tennisclubs

Duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de clubkas. Kevin Velthuizen, projectmedewerker bij Duurzaam Verenigen, bezocht dit jaar succesvolle initiatieven van sportverenigingen die de weg naar duurzaamheid hebben ingeslagen. Hij vertelt wat deze koplopers zoal laten zien.


  • Door

    Team Nudge

    25 november 2014

Met het in kaart brengen van succesvolle initiatieven hoopt Duurzaam Verenigen sportclubs te enthousiasmeren en te ondersteunen bij verduurzaming. In totaal zijn er nu 22 goede voorbeelden in kaart gebracht - waarvan 6 tennisverenigingen. Welke ontwikkelingen zien we naar aanleiding van deze inventarisatie?

Diversiteit aan maatregelen

De door Duurzaam Verenigen bezochte tennisverenigingen kennen een grote diversiteit aan duurzame maatregelen. Het is wel opvallend dat kleine verenigingen ook zijn gestart met het doorvoeren van kleine maatregelen. De Lawn Tennis Vereniging Overasselt (LTVO) heeft 220 leden en relatief kleine maatregelen doorgevoerd, zoals een dranger op de deur en een tijdsklok voor de lampen. Met het doorvoeren van de maatregelen heeft de vereniging het afgelopen jaar al €700,- bespaard. 

De twee grootste tennisverenigingen, TC Woolderes (500 leden) en TV De Hoge Wick (600 leden) hebben al grotere maatregelen doorgevoerd. Zo heeft TC Woolderes uit Hengelo (OV) ervoor gekozen om 40 LED-lampen te plaatsen boven de binnenbanen. Voor de vereniging levert dit ongeveer €2.500,- op jaarbasis op waarbij de terugverdientijd op 2,5 tot 3 jaar is berekend. 
Tennisvereniging De Hoge Wick uit Oosterhout(Gld) heeft 90 zonnepanelen geplaatst op het dak van het clubhuis. Dit levert de vereniging 20.000 KWh per jaar op. De tennisvereniging bespaart hiermee €2.000,- per jaar. De terugverdientijd voor de zonnepanelen is geschat op 8 jaar.

  

Energiescan

De voorbeelden van tennisverenigingen die in kaart zijn gebracht hebben allen wel een overeenkomst. De tennisverenigingen hebben, vaak in samenwerking met de gemeente of provincie, een energiescan laten uitvoeren. Het doel van de verenigingen was niet alleen om het energieopwekkingsproject in gang te zetten, maar ook inzichtelijk te maken hoe er bespaart kan worden. Met de uitvoering van de energiescan wilden de tennisverenigingen nieuwe manieren om energie te besparen inzichtelijk maken.

Start met kleine maatregelen

Bovenstaande voorbeelden tonen aan dat iedere vereniging zijn eigen kansen en uitdagingen heeft op weg naar een duurzame vereniging. Starten met kleine zichtbare maatregelen en hierop successen boeken maakt het leuker om stappen te maken in het duurzame verenigen. Tevens zorgen de kleine maatregelen ervoor dat het zichtbaar wordt voor iedereen en dat vergroot het succes en de betrokkenheid onder de leden. Betrokkenheid van de leden is volgens veel clubs belangrijk voor een succesvol en duurzaam verenigen. 

 

Kevin Velthuizen is projectmedewerker bij Duurzaam Verenigen en heeft het afgelopen jaar vele clubs bezocht om goede voorbeelden in kaart te brengen. Staat het voorbeeld van jouw club er nog niet bij? Zet je vereniging dan op de kaart van Duurzaam Verenigen!   

Stichting Duurzaam Verenigen helpt sportverenigingen met verduurzaming door het delen en samenbrengen van kennis, goede voorbeelden en experts. Hierbij zoeken we de samenwerking met sportbonden, provincies, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven.

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0