Olivijn in de wijktuin op Kanaleneiland

Vriend van Nudge greenSand gaat het klimaatprobleem concreet te lijf. Ze produceren potgrond en tuinaarde met olivijn. Gemalen olivijn bindt CO2, gaat verzuring tegen en levert belangrijke voedingstoffen. De wijkmoestuin van Marjolein profiteerde van de vriendendienst van greenSand.


  • Door

    Marjolein Mann

    3 december 2014

"Mijn wijktuin draait nu zo’n anderhalf jaar, en in die tijd is zowel het oppervlak als het aantal deelnemers flink gegroeid. Wat in maart 2013 begon als een NL Doet-project om een frambozentuin aan te leggen, is uitgegroeid tot 3 plots grond waar het hele jaar door allerlei groenten, fruit en kruiden groeien. Met zo’n 15 wijkgenoten beheren we de grond, kweken we thuis zaailingen op en planten die in onze plots. Hiervoor spreken we ongeveer eens in de 4 tot 6 weken af.

Meer contact in de wijk

Tussentijds wordt er regelmatig door enkele mensen wat geoogst of onkruid gewied. We doen dit allemaal in onze vrije tijd, wanneer we zin en tijd over hebben. Via een WhatsApp-groep houden we elkaar op de hoogte van wat er moet gebeuren. Zo zorgt de tuin niet alleen voor gratis groente en fruit, maar ook voor meer sociaal contact in de wijk. Als we aan het werk zijn, komen er regelmatig mensen langslopen die een praatje maken, tips geven of interesse tonen. Zo dragen we ons steentje bij aan een leukere wijk.

Olivijn om de grond te verbeteren..

De tuin doet het steeds beter, maar de grond in Kanaleneiland is erg slecht. Een laag arme klei op een ondergrond van zand. Bij het planten moeten we dan ook vrij veel compost, tuinaarde, mestkorrels, kalk etc. gebruiken. Aan de oogst is het verschil te zien tussen het plot wat we nu een jaar bewerken, en de nieuwere plots die nog op gang moeten komen. Om deze reden leken de producten van olivijn mij een goede toevoeging. Daarom reageerde ik op de oproep van greenSand, die potgrond, tuinaarde en zand aanboden voor een moestuinproject. Na wat mailcontact kwam Elvira Davidsz op een woensdagmiddag op de koffie, om de tuin te bespreken en bekijken.

.. en een avond voor andere moestuiniers

Elvira en ik hadden direct een klik. Ze heeft uitgebreid verteld over greenSand, over olivijn, en over hun eerdere ervaringen met moestuinen. Op mijn beurt heb ik verteld over onze tuin, en de groep mensen met wie ik die beheer. Al pratende raakten we allebei steeds enthousiaster over de mogelijkheden. Uiteraard konden we producten ontvangen, maar daarnaast heeft greenSand ook ervaring met het organiseren van bijeenkomsten over duurzaam tuinieren.

In Kanaleneiland springen de moestuinprojecten als paddestoelen (haha) uit de grond; bovendien hebben we een Resto Van Harte in de wijk, die ook een eigen moestuin hebben. Samen kwamen we op het idee om bij hen een avond te organiseren, voor alle moestuinprojecten en andere geïnteresseerden in de wijk. Hier zou greenSand iets kunnen vertellen over hun producten en ervaring, we kunnen een hovenier of tuinder uitnodigen om tips en advies te geven, en verder kunnen de projecten onderling kennismaken en ideeën uitwisselen.

Al met al heeft Elvira mij ontzettend goed geholpen, zowel met producten als met advies. De bijeenkomst in de wijk moet nog plaatsvinden, maar ik weet zeker dat dat een succes zal worden!"

 

Meer informatie vind je op de vriendenpagina van greenSand

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Geert van der Linden 9 december 2014

Het mooie van greenSand vind ik dat het op elke schaalgrootte toegepast kan worden. Van moestuinprojecten tot grootschalige gebiedsontwikkeling.