Zelf zagen, een adoptieboom of eentje van eierdozen?

Zelf zagen, adopteren of een alternatieve kerstboom knutselen - er zijn steeds meer initiatieven waarmee je een nóg groenere boom in huis haalt.


  • Door

    Liz Moen

    10 december 2014

Eigen dennenboom zagen

Zo is het oorspronkelijk natuurlijk begonnen: zelf een boom graven of zagen. Warm aankleden, kaplaarzen aan en hop de natuur in. Komend weekeinde kun je nog op een aantal plekken terecht. Het is een populaire activiteit, dus informeer vooraf of er nog een boom beschikbaar is! 

Huur of adopteer

Hoe langer een kerstboom mee gaat, hoe lager de milieu-impact is. Je kan een levende kerstboom huren of adopteren. Tegen betaling van huur of statiegeld neem je een boom in huis. Deze lever je na de feestdagen weer in. Zo kan de boom het jaar erop opnieuw gebruikt worden. In 12 gemeenten kun je terecht voor de bio-adoptiebomen van Adopteer een Kerstboom. Op hun website vind je een overzicht. Let op, bij sommige punten is het handig vooraf te reserveren. Het aanbod is beperkt. Houdt in je achterhoofd dat wanneer je een eind moet rijden met de auto, het klimaat voordeel verloren gaat.

Overzomeren in je eigen tuin

Ben je nu te laat om een denneboom te adopteren, of heb je geen kerstbomenasiel in jouw buurt? Je kunt je boom natuurlijk ook in je eigen tuin planten en hem volgend jaar opnieuw gebruiken. We geven je een aantal verzorgingstips waarmee je boom een grotere overlevingskans heeft:

  • Koop een verse kerstboom (deze laat een stuk minder naalden vallen)
  • Koop een kerstboom met grote kluit en wortels
  • Laat de boom na de aankoop acclimatiseren (in de garage, schuur of berging)
  • Zet de kerstboom op een lichte, tochtvrije plek. Niet naast de verwarming!
  • Geef de boom water!

Tijdelijk kerstbomenbos

Geen buitenruimte, of alleen een klein balkonnetje? Je kunt met je kerstboom terecht in een tijdelijk kerstbomenbos. In Amsterdam is in januari 2018 een bos ontstaan tussen Meeuwenlaan en het Noord-Hollands Kanaal en bovenop de uitgang van de IJtunnel. Er zijn ruim 260 bomen geplant door kerstboom eigenaars. In december haalt iedereen zijn boom weer op. Volg tijdelijk kerstbomenbos op facebook. 

Kunstkerstboom

Een kunstkerstboom heeft een lange levensduur. Kies je voor een kunstkerstboom, neem er dan een van goede kwaliteit zodat deze lang meegaat. Of koop een tweedehands exemplaar. 

Een kerstboom, maar dan anders

Ze zijn heel populair op social media: bomen van eierdozen, bierflessen en gerecyclede houten planken.

  

Velichting

Kies voor energiezuinige verlichting. Vervang gloeilampjes door led verlichting. En vergeet de kerstverlichting niet uit te doen ‘s nachts of als er overdag niemand thuis is.

Wanneer je de kerstboom weg wilt doen

Bij de kerstboomverbranding op straat ontstaat luchtvervuiling. Kerstbomen die door de gemeente worden ingezameld gaan naar de afvalenergiecentrale, waar ze versnipperd worden tot compost. Hier levert de kerstboom nauwelijks milieuvervuiling op. Informeer bij jouw gemeente of je de kerstboom bij het gewone huisafval neer kan zetten of dat deze apart ingeleverd moet worden. 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0