Broed, koffiedik, water en een beetje liefde

RotterZwam organiseerde op 22 november een rondleiding voor nudgers. Ellen nam een kijkje achter de schermen en ging zelf met een zwammengroeikit aan de slag. Wist jij dat koffiedik een hoogwaardige grondstof is - ideaal om oesterzwammen op te kweken? Niet koffiedik kijken, maar koffiedik kweken!


  • Door

    Ellen Flipse

    16 december 2014

Maak mvo tastbaar en concreet

Als je Mark en Siemen hoort praten, dan hoor je echte ondernemers én echte Rotterdammers. Mvo willen ze tastbaar en concreet maken. Wat ik zo leuk vond om te horen, was dat ze geen businessplan hebben, maar organisch meebewegen met de kansen die ze zien. Dat heeft er toe geleid dat ze nu maar liefst 12 verschillende verdienmodellen hebben, waarmee ze met lokale materialen waarde creëren.

Innovatie staat voorop

Innovatie is daarbij belangrijker dan winst maken. Zo maken ze nu ook steenpapier door puin met plastic te mengen. Bovendien wordt Tropicana steeds meer een broedplaats voor andere initiatieven. Zo heeft Kromkommer er al onderdak gevonden. Er is nog ruimte voor nieuwe ideeën met het zwembad, want de zwammen groeien in de kelder. Het bezoek aan Tropicana gaf mij ook inspiratie voor nog minstens 5 thuisprojecten. Ik ga maar eens googelen op aquaponics, op internet via ledverlichting, brood gemaakt van sinaasappel- en avocadopitten, het leerzame platform CrashCourse en de Blue Economy van Gunter Pauli.

Speciale thuiskit voor koffiedrinkers

Steeds vaker wilden ook enthousiaste consumenten hun koffie inleveren. Jammer genoeg kan dat niet. De koffie moet namelijk dagvers (maximaal 3 dagen oud) zijn, om andere schimmels geen kans te geven. En bovendien is oneconomisch transport juist meer milieubelastend. De oplossing: een thuiskit! Ruim 70% van de koffie wordt nu eenmaal thuis gedronken. Met zo'n zwamkit ging ik anderhalf uur later naar huis.

  

Zelf aan de slag

Thuis gelijk zelf aan de slag. De koffiebak eerst extra schoongemaakt om de verkeerde schimmels geen kans te geven. Een schimmel voelt zich helemaal thuis in de vochtige en vruchtbare koffiedik. Of je nu koffie drinkt uit de percolator, snelfiltermaling, senseopads of de espressomachine - alle bonen zijn geschikt. Het kweken van de oesterzwammen is heel eenvoudig. Broed, koffiedik, water en een beetje liefde is alles wat er voor nodig is. En een klein beetje geduld, want het is een geleidelijk proces. Je hoeft geen grote koffiedrinker te zijn, omdat je elke keer een klein laagje koffie toevoegt. In mijn geval 2 tot 3 espressokopjes.

Laagje voor laagje

Ze gedijen het beste in een donkere vochtige omgeving op kamertemperatuur en daarom hou je de deksel op de kit. Laagje voor laagje vul je de kit tot ongeveer een centimeter onder de rand. Is de bruine laag weer wit geworden van de schimmel, dan pas voeg je weer verse koffiedik toe. Groene schimmel haal ik gauw weg, want dat zijn ongenodigde gasten. Wordt de bak te droog, dan voeg je wat extra water bij.

Laten schrikken

Als de emmer vol is, dan moeten de zwammen vanzelf gaan groeien. In Tropicana laten ze de zwammen schrikken, om het groeiproces te stimuleren. Door extra licht, door het verlagen van de temperatuur naar 10-15 graden en door de luchtvochtigheid te vergroten, beginnen de zwammen te groeien. Door het proces te controleren, is de opbrengst groter en kan de groei precies getimed worden. Thuis is dat in principe niet nodig, maar ik wil dat wel uitproberen. Ik ben van plan mijn kit op een koelere plek te zetten. Hoe kouder de temperatuur, hoe langzamer de zwammen groeien. Dat dan weer wel.

  

Oogsten

Wacht niet te lang met oogsten, want dan worden de zwammen taai. Een goede graadmeter is als ze horizontaal beginnen te groeien. Oogst je de stam van oesterzwam zo goed mogelijk, dan gaat hij vanzelf weer nieuwe zwammen kweken. Dit proces kun je dan zeker nog een keer herhalen. Misschien wel twee. Zo ver ben ik op dit moment nog niet. Omdat de omstandigheden minder gecontroleerd zijn, is de opbrengst lager dan bij professionele kweek. Met thuiskweek ben je daarom niet goedkoper uit. Maar veel leuker is het wel! Zeg nou zelf, er gaat toch niks boven eten op je bord wat je zelf gekweekt hebt?

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0