De Weeftuinen Zaandijk doen mee aan Dijk van een Wijk

Robert Lotman van Wijktuin de Weeftuinen in Zaandijk heeft een idee ingediend voor de Dijk van een Wijk competitie. Het idee doet mee in de categorie “Groen”. Maar wat is Wijktuin de Weeftuin precies? En wat zouden ze doen als ze de €10.000,- winnen? Initiatiefnemer Robert vertelt er meer over.


 • Door

  Team Nudge

  22 december 2014

Wijktuin de Weeftuinen is een initiatief door en voor bewoners van Zaandijk. In korte tijd zijn er al 12 moestuintjes gerealiseerd. Robert: “Een moestuintje bij Wijktuin de weeftuinen biedt uitkomst aan wijkbewoners, door zelf groente te verbouwen en daardoor kosten te besparen. Maar is daarnaast ook een ontmoetingsplek voor jong en oud. Alles telen wij op biologische wijze.”

Wat willen jullie met de wijktuin bereiken?

Een van de doelen is het bevorderen van het gevoel van saamhorigheid in de wijk. Door middel van moestuinen en een park kunnen jong en oud elkaar opzoeken. Regelmatig zullen er activiteiten gehouden worden voor wijktuindeelnemers en wijkbewoners. Robert: “Om dit te realiseren is ons droombeeld het huidige terrein om te toveren tot een openbare tuin en ontmoetingsplek, toegankelijk voor alle bewoners van Zaandijk!”

Hoe ziet dit plan eruit?

Er is een meerjarenplan opgesteld, ingedeeld in 4 fasen:

 1. de moestuin; 
 2. het binnenplein ombouwen tot een groenstrook;
 3. een koffie/theehuisje;
 4. een podium voor muziek.

Fase 1 is inmiddels gerealiseerd. Robert: “Om de voortgang te kunnen garanderen, hebben wij (meer) financiële middelen/steun nodig. Op korte termijn willen we een toegangshek plaatsen en een kruidenspiraal maken. Vandaar dat wij graag meedoen met Dijk van een Wijk. Dit is natuurlijk een mooie kans om een grote stap vooruit te zetten en tegelijkertijd te werken aan een sterke wijk in Zaandijk!”.

Oproep voor helpende handen

Wil je helpen? Neem gerust contact op met Robert en de rest van het team via de website! Ze zijn nog op zoek naar de volgende materialen: hout, pallets, aarde, netten en/of gaas. En natuurlijk naar helpende handen voor het opzetten van de volgende projecten: 

 • plaatsen toegangshek;
 • maken kruidenspiraal;
 • zitplaatsen/bankjes;
 • vierkante meter bakken; 
 • vogelhuisjes;
 • insectenhotels;
 • bijenkast.

Heb je ook een idee om jouw buurt, omgeving of sportvereniging te verbeteren? Stuur dan je idee in voor de Dijk van een Wijk competitie en maak net als de Weeftuinen in Zaandijk kans op €10.000,- om jouw plan te realiseren!

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0