Een energieneutraal huis: zoek je nog inspiratie?

Isolatie van dak en spouwmuren, HR++-glas, energiezuinige apparatuur, zonnepanelen - het zijn allemaal stappen op weg naar een energieneutraal huis. Maar er is nog veel meer mogelijk. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook met renovatie van bestaande woningen. Energiepioniers geven je inspiratie!


  • Door

    Hansje Huson

    5 januari 2015

Zelf aan de slag

Op het online platform Huis Vol Energie vind je een groot aantal woningen die al energieneutraal zijn - of heel ver in die richting zijn. Je kunt zoeken op woningen in jouw omgeving, of naar woningen die vergelijkbaar zijn met de jouwe. De Energiepioniers geven aan welke maatregelen ze hebben genomen. Wil je er meer over weten, dan kun je contact met ze opnemen. Sommige huizenbezitters bloggen ook over hun ervaringen. 

Daarnaast vind je informatie over een groot aantal toegepaste maatregelen, en een lijst met ervaringsdeskundige leveranciers. Op het Kennisplein vind je cursussen, lezingen, workshops en opleidingen, een selectie van interessante YouTube video's en een forum waar je terecht kunt met je vragen. Werk je ook aan een energieneutraal huis? Wil je ook je ervaringen delen? Of wil je in contact komen met mensen en informatie over hoe je jouw energieneutrale ambities waar kunt maken? Laat je dan inspireren door de community van Energiepioniers!

Of kant en klaar inkopen?

Ondertussen werkt de bouwsector aan de uitwerking van de deal Stroomversnelling Koopwoningen. Daarbij koop je een alles-in-één-renovatiepakket waarmee je bestaande rijtjeshuis energieneutraal gemaakt wordt. Door slim, snel en grootschalig te renoveren, worden de kosten zo laag mogelijk gehouden. De verbouwing financier je met spaargeld of via een speciaal soort hypotheek. Je maandlasten blijven gelijk: met het bedrag dat je eerst aan energie besteedde, los je nu je lening af. In de pilotfase tot eind 2015 worden 100 woningen verbouwd om de aanpak te optimaliseren. Tegelijkertijd wordt verder gewerkt aan prestatiecontracten en financieringsmogelijkheden. Vanaf 2016 zijn de renovatiepakketten te koop.

Initiatief van Energiesprong

Huis vol Energie en Stroomversnelling zijn initiatieven van het innovatieprogramma Energiesprong. Doel van dit overheidsprogramma is om op grote schaal vraag en aanbod te laten ontstaan voor gebouwen zonder energienota: woningen, kantoren, winkels, gebouwen van zorginstellingen. Energiesprong verbindt een groep koplopers en faciliteert uitwisseling en groei van deze kennis. Vertrekpunt daarbij is een verandering in het proces en de werkwijze in de bouw.

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project