Kledingbibliotheek Amsterdam: LENA opent haar deuren

Kledingbibliotheek LENA in Amsterdam opent op de Amsterdamse Westerstraat haar deuren. Is kleding lenen de oplossing? Want iedereen kent het cliché van een enorme garderobe, en toch de verzuchting: 'Ik heb niks om aan te trekken!' Er zijn genoeg winkels die je dan snel en goedkoop van een nieuwe outfit kunnen voorzien, maar we weten ook dat de productie daarvan vaak niet met oog voor mens en milieu gebeurt. En we balen uiteindelijk van een overvolle kledingkast. In Amsterdam opende onlangs de eerste kledingbibliotheek van Nederland met de toepasselijke naam: LENA.


  • Door

    Team Nudge

    6 januari 2015

Kleding lenen, online of offline?

Een voorhoede zal bevestigend antwoorden en zeggen: 'Kleding delen dat doen we toch allang peer-to-peer en online, daar hebben we toch geen stenen winkeltje en winkeldames voor nodig?' Maar het online delen van bezit met vreemden blijft voor velen toch een onwennige gedachte, zelfs als er geld mee te verdienen valt.

Bovendien komen online deelplatforms de laatste tijd geregeld negatief in het nieuws. Veel van deze internetondernemers voelen geen enkele betrokkenheid bij de branche waarin ze opereren en zijn vooral geïnteresseerd in het algoritme achter hun website en het vergroten van hun marktaandeel.

Soms moet je een stap terug doen om een stap vooruit te gaan. Weg van het internet, terug naar de echte wereld. Lena laat zien hoe dat kan. De offline kledingbibliotheek combineert hergebruik van kleding met trends, zoals het cureren van een eigen collectie en het bieden van persoonlijk advies. De kledingbibliotheek lijkt daarin op de vele pasgeopende hipsterwinkels en conceptstores waar bevlogen ondernemers met passie voor hun product of ambacht de scepter zwaaien. 

Kledingbibliotheek Amsterdam LENA Kledingbibliotheek Amsterdam LENA

Kledingbibliotheek Amsterdam: vintage tot eigentijdse mode

Lena is een initiatief van vier jonge creatieven die zijn opgeleid aan de kunstacademie en het Amsterdam Fashion Institute. Hun liefde voor duurzame mode en afkeer van fast fashion bracht hen tot dit concept. De collectie van Lena bestaat uit vintage, eigentijdse mode, design van jonge ontwerpers en eco-labels als Alchemist. Vlakbij de ingang staat ook nog een gesponsord rek met kleding van Filippa K.

De vier hebben zelf alle kennis en kunde in huis om hun merk als makers, art directors en curators vorm te geven. Voor de inrichting van de winkel werken ze samen met bevriende creatieven die hun 'tag' in de winkel hebben achtergelaten in de vorm van unieke paspoppen, een bijzondere passpiegel en speciaal ontworpen stoffen voor de pashokjes. 

Kledingbibliotheek Amsterdam LENA Kledingbibliotheek Amsterdam LENA

Bewuste fashionista's achter kledingbibliotheek Amsterdam

Het enthousiasme en de deskundigheid van de bewuste fashionista’s maakt een bezoek aan de winkel tot een plezierige ervaring. Als je vaker komt en ze je smaak leren kennen zullen ze je zeker wijzen op binnengekomen stukken die jou aanspreken. Dat je alle kleding direct kunt passen en keuren is een bijkomend voordeel van offline. Bovendien hoef je niet telkens een review te schrijven. Het enige dat je hoeft te doen is je kleding weer schoon inleveren. Lena geeft je bij ieder kledingstuk een passend wasadvies, dus daar kan niks misgaan.

Voor wie nu al vintage koopt, is lenen misschien een kleine stap. Deze groep is er immers aan gewend dat kleding niet nieuw is en er gedateerd uitziet. Om een groep twijfelaars over de streep te trekken is het heel aantrekkelijk dat Lena ook moderne mode uitleent. Kleding die eruit ziet als nieuw en waarvan niemand ziet dat het geleend is. 

Als meer eigentijdse merken gaan uitlenen, hebben kledingbibliotheken (online en offline) wel degelijk een toekomst. Maar ook nu al dragen initiatieven als Lena bij aan de discussie rondom het verduurzamen van mode. 

Kledingbibliotheek Amsterdam LENA

Ook als je een feestje hebt en je staat voor je volle kast te verzuchten dat je echt niks leuks hebt: spring op je fiets en kom een kijkje nemen in Lena’s oneindige kledingkast.

whocares logoDit artikel van Sandra Rabenou verscheen eerder op de blog van Whocares. Whocares zoekt elke dag naar verschilmakers. Op hun blog verzamelen ze de meest inspirerende en creatieve initiatieven van mensen die elkaar helpen. Ze schrijven over slimme ideeën en hartverwarmende acties, maar vooral over de personen erachter: gewone burgers, entrepreneurs, wetenschappers, kunstenaars en andere ondernemende mensen die de handen uit de mouwen steken en écht iets doen. Whocares is een initiatief van humanitaire organisatie CARE Nederland.   

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Anonymous 20 maart 2015

Dag Sandra, leuk om je artikel te lezen. Ik ben benieuwd hoe Lena slaagt in haar toffe & duurzame concept! Zelf heb ik een blog geschreven over mijn eerste bezoek aan de kledingbieb in Utrecht - nu alweer bijna 3 maanden Live! http://stoerevrouwen.nl/blog/inloopkast-om-de-hoek/