Marieke test natuurlijke schoonmaakmiddelen

Schoonmaken zonder al die agressieve chemicaliën en kunstmatige parfums - ben jij dat ook al zo lang van plan? Marieke pakte het op. Ze spitte tientallen websites door en testte alle recepten zelf uit.


  • Door

    Team Nudge

    8 januari 2015

"In mijn badkamer gebruik ik al jaren een spray met een mix van water en azijn. Dat bevalt me prima. Dus ging ik op zoek naar andere simpele recepten om ook de rest van mijn huis op een gezonde manier schoon te krijgen.

Vier ingrediënten

Na flink wat googelen en lezen, kwam ik tot de conclusie dat slechts vier ingrediënten genoeg zouden moeten zijn: schoonmaakazijn, soda, marseillezeep en zuiveringszout. Soda en schoonmaakazijn vind je gewoon in de schappen van de supermarkt. Zuiveringszout bij de drogist of een toko. Marseillezeep en etherische olie vind je bij biologische winkels, De Tuinen of Dille&Kamille. Het was even een zoektocht langs wat winkels voor ik ze allemaal in huis had. Dat kost wat extra tijd, maar je verbruikt niet veel per keer. Met deze voorraad kan ik dus wel even vooruit.

Toch een lekker geurtje

Sommige etherische oliën doen meer dan het verspreiden van een lekker geurtje. Tea tree, lavendel, citroen en eucalyptus hebben een anti-bacteriële werking en bestrijden schimmel. Lavendel is bovendien anti-septisch, citroen werkt ontvettend en eucalyptus anti-bacterieel. Zelf heb ik voor eucalyptus, teatree en citroen gekozen. De eucalyptus vanwege mijn huisstofmijtallergie, de teatree voor het ontsmetten en de citroen voor het ontvetten. De eucalyptus en citroen oliën ruiken allebei ook lekker fris. 

 

Het werkt prima!

Alle recepten hieronder heb ik zelf getest en het resultaat is prima. Je hebt inderdaad niet veel nodig om je huis prima schoon te krijgen. Al die verschillende producten voor specifieke taken zijn vooral vulling voor je gootsteenkastje. Met de basisingrediënten kun je je huis prima schoon krijgen. En ook al hoeft een schoon huis nergens naar te ruiken, met wat etherische olie in de brander heb ik toch mijn frisse naar citroen ruikende huis.

Basisspray maken

De azijnspray staat al in mijn kast: een spuitfles gevuld met half schoonmaakazijn en half water. Dus hoef ik alleen de huishoudspray nog te maken. Met een mesje heb ik wat zeep van het blok geschaafd en in een bakje opgelost. De oplossing giet je samen met twee eetlepels zuiveringszout en 20 druppels etherische citroenolie in een lege spuitfles. Een trechter is wel handig! Vervolgens heb ik de fles verder met warm water gevuld. Het zijn geen schadelijke producten, dus dat kan allemaal gewoon op het aanrecht, met keukenspullen die daarna bij de afwas gingen. Weinig werk en weinig rommel, dus dat viel mee.

Een eerste praktijktest

Aan de slag! Mijn vers gemaakte spray wil ik natuurlijk direct testen. De eerste testrun gaat niet geweldig. De eettafel voelt een beetje plakkerig, ook na het afnemen met een doekje. Een lamp droogt op met een beetje witte aanslag. De huishoudspray schuimt flink in de fles, daarom besluit ik om deze wat te verdunnen. Nu werkt hij beter, geen plak of witte waas meer. De conclusie is duidelijk: niet teveel zeep gebruiken in het mengsel! Wat ook opvalt: de spray ruikt niet heel sterk. Dus na het schoonmaken ontbreekt de kenmerkende frisse geur in de woonkamer.

Op naar het zwaardere werk

De inductieplaat, die gisteravond niet is afgenomen, is zo schoon. Het ontvet dus goed. Dan durf ik ook het ergste plekje in huis te proberen: de bodem van de oven… Het nog niet opgedroogde vet krijg ik prima weg met de huishoudspray. Maar voor het zwarte aangekoekte spul moet ik met wat heftigers aankomen. Goede gelegenheid om een andere tip te proberen: zuiveringszout en een schuursponsje. Dit werkt beter. Zo schoon is deze oven in jaren niet geweest!

Een potje met wit poeder..

"Voor het toilet heb ik een alternatieve luchtverfrisser gemaakt: wat zuiveringszout met een etherische olie - in een jampotje met een paar gaatjes in de deksel. Hij werkt verbazingwekkend goed. De geur blijft niet lang hangen, maar hij verbloemt de geur op het toilet wel. Hij blijft ook lang goed, twee maanden nu. Het enige probleem is de gebruiksaanwijzing.. Gasten zullen niet zo snel begrijpen wat ze met die jampot met wit poeder op het toilet aanmoeten, lijkt mij. Misschien een slimme tekst erop: schud mij voor frisse lucht.

Schuimen en bubbelen

Het schoonmaken van de wc-pot lijkt wel een scheikundeproef. Mengen van schoonmaakmiddelen kan gevaarlijk zijn, maar dit is een erkend recept! Een scheut azijn en een scheut zuiveringszout erin en dan wachten. Eerst begint het te schuimen. Dat zakt snel, en daarna blijft het bubbelen. Na een half uur bubbelt het nog, volgens mij betekent dat dat ik vaker zou moeten boenen… Met de wc-borstel boen ik nog even na, ook de aanslag onder water is helemaal weg. Werkt dus wel goed!

 

En de rest van het sanitair

Het wasbakje doe ik met de huishoudspray en de kraan met de azijnspray, werkt allebei goed. Heeft de wasbak een forsere beurt nodig, dan werkt de zuiveringszout-met-schuursponsje-aanpak van de oven ook prima. De douche deed ik altijd al met de azijnspray, dat werkt goed op de kranen en de douchedeur. Ruim inspuiten met de spray, even in laten trekken, goed boenen en dan afspoelen en afdrogen. De spiegel boen ik altijd nog op met een helemaal droge doek, dan heb je geen strepen.

Poetsen moet je toch..

Al die verschillende producten voor specifieke taken zijn vooral vulling voor je gootsteenkastje. En ze maken het vuil soms makkelijker los. Maar daar betaal je wel een prijs voor - ze zijn een stuk duurder én ze zijn veel belastender voor je binnenklimaat en voor het milieu. In hun reclames spelen de fabrikanten in op de behoefte aan gemak. Maar hoe je het ook wendt of keert, poetsen moet je tóch. Dan maar liever op een zo gezond mogelijke manier!" 

Doe je ook mee met een gezonde schoonmaak? In het project 'Maak je eigen schoonmaakmiddelen' lees je er meer over. Heb jij nog een goed werkend zelfmaak schoonmaakrecept op natuurlijke basis? Voeg het toe in de reacties bij het project!

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Cobie van der Hoeven 15 februari 2015

Ik vind zuiveringszout erg duur. Is er een tip?
Hoe maak je hout schoon?