Serendipiteit in Society 3.0 - Vinden wat je niet zoekt

Society 3.0, wat is dat nu eigenlijk? Rianne ging op onderzoek uit en nam deel aan de masterclass over Serendipiteit en Society 3.0 van Ronald van der Hoff (schrijver van het boek Society 3.0 en (mede)bedenker van het concept Seats2Meet).


  • Door

    Rianne Hammenga

    13 januari 2015

De wereld om ons heen verandert. Door de opkomst van internet is informatie voor iedereen toegankelijk geworden. We hoeven daarvoor niet meer op fysieke locaties aanwezig te zijn. Leren en werken (ook bij Nudge!) kan allemaal vanuit huis of je favoriete koffietentje op de hoek. Nu alles zich steeds meer en meer online organiseert, ben je minder afhankelijk van de ‘oude vorm’ organisaties. We gaan naar een tijdperk waarin we organiseren zonder organisaties, want internet maakt informatie, kennis en contacten beschikbaar voor iedereen waar dan ook. 

Society 3.0

Het gaat meer en meer om samenwerken en het vergroten van je ‘sociale’ kapitaal. Wie ken jij en wie kent die persoon die jij kent? Dat is waar het om gaat. Toegang is bezit. Deze nieuwe manier van samen werken en samen leven is de Society 3.0. Waar in Society 1.0 bedrijven moeizaam met elkaar communiceerden. En in Society 2.0 bedrijven semi-interactief met klanten contact zochten via enquêtes en dergelijke. Komen we nu terecht in een tijdperk waarin bedrijven en klanten volledig geïntegreerd zijn en een netwerk vormen.

Serendipiteit

Internet heeft dus een hele belangrijke, dan wel niet de belangrijkste, rol in deze transitie. Mensen ontmoeten elkaar online. Die ontmoetingen hebben waarde in deze sociaal-kapitaal-economie. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen ontmoet? Ontmoetingen waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt? Een goed voorbeeld: de ontmoeting tussen twee mensen in een lift naar een Seats2Meet-locatie. Een ontmoeting die leidde tot een samenwerking met drie maanden later een boek als resultaat! En dat is nou typisch serendipiteit: het vinden van iets onverwachts en bruikbaars (een boek in dit geval) terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders (een werkplek bij S2M). 

De talloze hubs en werkplekken die gecreëerd worden voor zzp’ers en studenten zijn plekken waar serendipiteit ontstaat. Daar kom je met elkaar in contact doordat er geen (of een minimale) bijdrage in cash wordt gevraagd maar juist een bijdrage in kind. Het koppelen van deze in kind-bijdrage aan een vraag kan veel onverwachts tot gevolg hebben. En dat is nou het mooie aan serendipiteit. Het is absoluut geen toeval, je bent op zoek, maar het resultaat is wel totaal onvoorspelbaar.

Dat is dus de essentie van Society 3.0 en Serendipiteit. En wat is mijn taak hierin? Het delen van mijn kennis, expertise en netwerk zonder direct te weten wat ik ervoor terug krijg. En dat lijkt me een goed voornemen voor het nieuwe jaar! Heb jij wel eens zo’n onverwachte ontmoeting gehad? Ik lees het graag hieronder in de reacties!

Meer weten? In het boek Society 3.0 lees je scenario’s, toekomstvisies en mogelijkheden over de Society 3.0. Meer informatie is ook te vinden op de website Society 3.0.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Helma van de Veerdonk 14 januari 2015

De HKU Theater heeft deze week voor haar studenten een Projectweek dat het thema heeft meegekregen Serendipiteit.
Lees ik zojuist de nieuwsbrief van Nudge wat zie ik ...de Society 3.0 van Rianne Hammenga . Dat is natuurlijk serendipiteit (:

Rianne Hammenga 21 januari 2015

Dag Helma, dat is zeker het zeker! :) Wat een boeiende insteek voor een projectweek. Aanvullingen op de blog zijn uiteraard van harte welkom!