Geluk kun je gewoon meten

Goede voornemens om gezond en duurzaam het nieuwe jaar in te gaan? Je woonsituatie, je gezondheid en leefstijl hebben veel invloed op hoe gelukkig je je voelt én welke footprint je achterlaat op aarde. Dit wordt allemaal gemeten door de Happy Planet Index. We voelden Koen Vredebregt (31) en Patricia van Polanen Petel (29), de initiatiefnemers van het Happy Planet Platform, aan de tand: Hoe doen we dat nou, gelukkig worden?


  • Door

    Team Nudge

    19 januari 2015

Aan het roer van het Happy Planet Platform staan een econoom en een jurist. Misschien niet direct de beroepen waar je direct aan denkt als het over ‘geluk’ gaat. Maar volgens Koen Vredebregt en Patricia van Polanen Petel is geluk iets wat we serieus moeten nemen.

 

Vooruitgang

"Al tientallen jaren is er heel veel aandacht voor economische groei. Maar in die tijd zijn mensen niet gelukkiger geworden, en hebben we veel stappen achteruit gedaan op het gebied van duurzaamheid. We moeten dus op zoek naar een andere maatstaf voor vooruitgang dan economische groei", vindt Vredebregt. "Volgens ons is de Happy Planet Index een goede manier om anders over vooruitgang na te denken."

Happy Planet Index

De Happy Planet Index rangschikt landen op geluk: waar leven mensen het langst, gelukkigst en het meest duurzaam? De index werd in 2006 voor het eerst gepubliceerd door de New Economics Foundation, een Britse denktank die zich richt op sociale, economische en ecologische rechtvaardigheid. Om de drie jaar meten zij de Happy Planet Index van 151 landen. Dat doen ze door te kijken naar levensverwachting, geluk, en de ecologische voetafdruk van een land.

Waarom er juist naar deze drie indicatoren wordt gekeken om te berekenen hoe happy onze planeet is? “Ik denk dat we als samenleving moeten kijken naar wat we nou echt belangrijk vinden, en wat we als vooruitgang zien. Volgens ons zijn dat kwaliteit en kwantiteit van leven. Dan heb je het dus over geluk, en over levensverwachting. Maar je wilt ook dat toekomstige generaties langer en gelukkiger leven, daarom wordt de ecologische voetafdruk gemeten" vertelt Vredebregt.

Geluk

"Iedereen streeft ernaar om gelukkig te zijn in het leven", denkt Van Polanen Petel. Geluk is volgens ons de essentie, datgene waar het in het leven echt om gaat. Het gaat over hoe tevreden je bent met je leven als geheel.” En hoewel sommige mensen dat misschien een beetje zweverig vinden klinken, is volgens Van Polanen Petel het tegengestelde waar. “Er wordt al een tijd lang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar geluk. Steeds meer blijkt dat je geluk wel gewoon kunt meten. Wij vinden dus dat geluk, maar ook duurzaamheid, serieuzer genomen moet worden door de samenleving en de politiek.”

Met dat idee richtte Vredebregt een jaar geleden het Happy Planet Platform op, een Nederlandse non-profit organisatie die het belang van geluk en duurzaamheid benadrukt en de Happy Planet Index promoot. “De New Economics Foundation richt zich vooral op onderzoek, de index, en een vragenlijst waarmee mensen hun persoonlijke Happy Planet Index kunnen berekenen. Wij willen aan de hand van de index vooral het gesprek aangaan met individuen en partijen zoals de overheid, onderwijs- en onderzoeksinstellingen.”

Vijf manieren

Om hun grote verhaal over welzijn, geluk en alternatieven voor economische groei toegankelijk te maken, geeft het Happy Planet Platform ook tips om zelf gelukkiger te worden en duurzamer te leven. Daarvoor gebruiken ze de ‘five ways of wellbeing’: wees bewust, blijf leren en ontwikkelen, beweeg, verbind en geef. “Dat zijn vijf wetenschappelijk bewezen acties waarvan je gelukkiger wordt”, stelt Vredebregt. “Het zijn dingen die je makkelijk kunt toepassen in je dagelijks leven, die weinig moeite en geen geld kosten.” Dan kun je denken aan lichamelijk actief zijn en sociale contacten onderhouden, maar ook aan complimentjes geven en nieuwe dingen blijven leren.

“Het lukt ons zelf ook niet om alle vijf de dingen iedere dag te doen. Maar ik vind het zelf heel fijn om ze in mijn achterhoofd te hebben en er bewust van te zijn”, zegt Vredebregt. En uiteindelijk hebben de vijf activiteiten weer invloed op de Happy Planet Index – ze zouden namelijk het geluksniveau verhogen, maar zijn ook goed voor je gezondheid en ecologische voetafdruk.

Matige middenmoot

Hoe doet Nederland het eigenlijk op de Happy Planet Index? “Wij staan op de 67e plek, een matige middenmoter dus”, vertelt Vredebregt. Hoewel Nederland goed scoort op levensverwachting en geluk (we staan wereldwijd op de vijfde plek), haalt onze ecologische voetafdruk de Happy Planet Index flink omlaag. “Op nummer één staat geen typisch welvarend Westers land, wat je misschien zou denken als het over vooruitgang gaat. Costa Rica staat in de Happy Planet Index op de eerste plaats. Zij doen het qua geluk, levensverwachting en duurzaamheid relatief gezien het beste.”

“Ik ben door de Happy Planet Index op een andere manier naar de wereld gaan kijken. Je ideeën over wat echte vooruitgang nou is worden door de index uitgedaagd”, vindt Vredebregt. Met het Happy Planet Platform hopen hij en Van Polanen Petel bij te dragen aan een hogere Happy Planet Index voor Nederland. “Met een Happy Planet Index van 83 (op een schaal van 0 tot 100, red.) in 2030 zou ik tevreden zijn.”

Happy het nieuwe jaar in?

Wil jij weten hoe jij scoort op de Happy Planet? Bereken dan hier jouw eigen Happy Planet Index. Je krijgt meteen tips over wat jij kunt doen om gelukkiger én duurzamer te leven.


Koen Vredebregt was een van de deelnemers aan de Nudge Leadership Challenge 2014. De volgende Nudge Leadership Challenge is op 18, 19, 20 september 2015. Doe je mee?

Dit artikel van Maartje de Meer verscheen eerder op de website van One World. OneWorld is een online magazine over mondiaal denken en groen doen. Het maakt zichtbaar dat ons leven verbonden is met dat van mensen wereldwijd. OneWorld laat zien hoe die wederzijdse beïnvloeding in elkaar zit en hoe we die zelf positief kunnen beïnvloeden.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0