Nudge gecertificeerd als B Corp

19 januari 2015

Nudge is officieel gecertificeerd als B Corp (Benefit Corporation), een internationaal duurzaam keurmerk. Met dit keurmerk sluit Nudge zich aan bij de internationale beweging van duurzame bedrijven. Zo laten we zien dat winst maken en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij prima samengaan. Wereldwijd zijn er meer dan duizend B Corps in ruim 30 landen.


De Amerikaanse organisatie B Lab reikt het certificaat uit aan bedrijven met sociale en ecologische impact, die verantwoordelijkheid nemen, transparant zijn én bijdragen aan de economie van de toekomst. Het keurmerk is nuttig. Want ook al zijn er steeds meer sociale ondernemingen, het roept nog steeds veel vragen op wanneer je als onderneming een maatschappelijk doel nastreeft. Jan van Betten, oprichter van Nudge: “Met het B Corp keurmerk weten mensen dat je deugt als organisatie, zodat je dat niet elke keer opnieuw hoeft uit te leggen.”

Aantoonbare positieve bijdrage

Om B Corp te kunnen worden, moeten bedrijven een strenge assessment doorlopen. Jan van Betten: “Je moet daadwerkelijk kunnen aantonen dat je een positieve bijdrage levert. Daarvoor wordt je hele organisatie doorgelicht, dus dat keurmerk krijg je niet zomaar. Ze kijken naar heel veel verschillende dingen, variërend van het hebben van sociale arbeidsvoorwaarden tot een bewezen positieve bijdrage aan de samenleving.” 

Scherp blijven

B Corps vormen een groeiend netwerk van toonaangevende ondernemingen, waaronder Ben&Jerry’s, Patagonia en Etsy. Allemaal leveren ze op hun eigen manier een positieve bijdrage en van iedereen valt wel iets te leren, bijvoorbeeld via benchmarks. Jan: “De certificering als B Corp zorgt ervoor dat we de bij Nudge de lat hoog houden. We moeten elk jaar opnieuw bewijzen dat we aan de voorwaarden voldoen. Dat houdt ons scherp.”

Bouwen aan de nieuwe economie

“We zijn er trots op om Nudge te mogen verwelkomen in de B Corp community,” aldus Marcello Palazzi van B Corp Europe. “Samen met andere B Corps bouwt Nudge aan de economie van de toekomst.” In Nederland zijn onder meer Tony Chocolonely, dutch, Dopper en beebox gecertificeerd als B Corp - bedrijven waar Nudge al regelmatig mee samenwerkt.

 

Schreeuw het van de daken!