Peerby's verzekering: interessant nieuw verdienmodel

Binnenkort kun je je spullen via Peerby met een nog geruster hart aan je buurtgenoten uitlenen. Met een speciale mini-verzekering maken Peerby en Centraal Beheer het uitlenen van spullen aan je buren nog laagdrempeliger. Peerby hoopt hiermee bovendien een gezond verdienmodel gevonden te hebben.


  • Door

    Hansje Huson

    20 januari 2015

Stel je voor, de klopboorboormachine van de buurman draait zich stuk op jouw betonnen muur. Gelukkig gebeuren zulke dingen niet vaak. Een woordvoerder van Peerby komt niet verder dan ervaringen met afgebroken ventielen en wieltjes. Maar als je zo'n duur apparaat nu net geleend hebt omdat je zelf krap bij kas zit, dan wordt de situatie toch wat ongemakkelijk.

Aansprakelijkheidsverzekering dekt niet altijd

De behoefte aan meer zekerheid was een verzuchting die Peerby vaker als feedback uit de community kreeg. Je aansprakelijkheidsverzekering blijkt in dit soort situaties niet altijd dekking te bieden. Verzekeraars beschouwen uitlenen via een website al snel als commerciële activiteit. Een logische stap dus, om in gesprek te gaan met Centraal Beheer, dat eerder al een speciale verzekering voor Snappcar ontwikkelde.

Garantie als extra optie

De Peerby Garantie is een optionele en aanvullende dienstverlening. Zowel leners als uitleners kunnen er gebruik van maken, maar de lener betaalt de kosten van de tijdelijke leenverzekering. Je aanmelden bij Peerby blijft verder gratis, net als het lenen van spullen. Eind januari starten Centraal Beheer en Peerby met de eerste proeven in Amsterdam. In de loop van 2015 kan ook de rest van Nederland er gebruik van maken.

Van buren leen je gratis

Het is dé grote vraag voor veel initiatieven uit de deeleconomie: waar verdien je je geld mee? Platforms als AirBnB en Uber incasseren een fee van de klant én de dienstverlener. Daarmee verdienen ze hun geld op een vergelijkbare manier als Booking.com, of Bol.com met hun resellers en tweedehandsboeken - marktpartijen die niemand beschouwt als onderdeel van de deeleconomie. Bij Peerby werd al snel duidelijk dat buurtgenoten elkaar geen geld wilden vragen omdat ze nu toevallig online gematcht werden. Spullen uitwisselen met de buren is immers iets wat iedereen van oudsher al doet.

Sympathiek nieuw verdienmodel

De waarde van Peerby zit in de omvang van de community. Terwijl het initiatief groter en groter groeide, diende zich alsmaar geen logisch verdienmodel aan. “Wij wilden graag een verdienmodel dat niet van deze waarde afroomt, maar er juist aan bijdraagt," vertelt oprichter Daan Weddepohl. De Peerby Garantie past prima in dat plaatje: de extra zekerheid voegt waarde toe aan de dienstverlening, maar is niet drempelverhogend omdat de basisactiviteit gratis blijft. Een interessant en sympathiek nieuw verdienmodel dus!

Verzekeringen voor deeleconomie

Verzekeraars richten zich inmiddels steeds meer op de deeleconomie. Zo kun je bij asr en Nationale Nederlanden je inboedelverzekering verzwaren als je je huis via Airbnb verhuurt. De polis dekt dan ook schade ontstaan tijdens tijdelijke verhuur van een woning. Ook Aegon werkt volgens het Financieele Dagblad aan een verzekering die zich richt op verhuur via AirBnB.

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project