Match: Spreek.nl helpt Anke vrijer presenteren

Als directeur van Wemos spreekt Anke Tijtsma regelmatig over het werk van Wemos. Dat gaat haar prima af, door haar goede voorbereiding. Vaak kent ze haar pitch grotendeels uit haar hoofd. Haar wens? Vrijer en relaxter haar verhaal doen! Via de vriendendienst van Spreek.nl volgde Anke een training bij Pieter Frijters.


  • Door

    Liz Moen

    21 januari 2015

Wat bleek? Tijdens de training werd het Anke duidelijk dat juist deze voorbereiding er toe leidde dat ze gespannen stond te presenteren. Vanuit zijn eigen jarenlange ervaring ontwikkelde Pieter een methode waarmee hij van iedereen een goede (of betere) spreker maakt. In zijn training ligt de nadruk meer op praktijk dan op theorie. 

Anke vertelt: “Al bij de introductieronde moest iedereen voor de groep gaan staan om zichzelf voor te stellen.” De deelnemers krijgen tijdens de 2-daagse training aan de lopende band opdrachten waarin ze één voor één oefenen met presenteren en tegelijkertijd de pas geleerde theorie in praktijk brengen. Ze vertellen over hun vakantie of beschrijven hun huis. Daarbij letten ze op het vinden van de juiste toon en zorgen ze dat ze op de goede momenten stiltes laten vallen.

Anke’s leermomenten voor een killer-presentatie

- Las stiltes in
Door het laten vallen van stiltes houd je de aandacht van het publiek beter vast. “We moesten het verhaal bijna spannend maken, ook als het verhaal helemaal niet spannend was.”

- Maak geen direct oogcontact
Anke leerde om contact te maken met het publiek, maar iemand nooit direct in de ogen te kijken. “Tijdens een opdracht moesten we elkaar aan kijken en door blijven praten. Dit is niet te doen. Je hersenen kunnen het niet aan. Heel fascinerend om te ervaren. De truc is om naar iemands neus of oren te kijken.”

- Eindig je zinnen nooit vragend
“Hierdoor kom je onzeker over. Ik heb geleerd om stelliger te formuleren.”

- Schrijf je verhaal niet uit
“Al is het voor mij heel belangrijk om de opbouw van mijn verhaal vooraf goed voor te bereiden.”

- Dwing aandacht af
“Ik ben aan het woord, daar is niets aan te veranderen. Dus het is nu aan mij om te zorgen dat ik de aandacht vast houd en er zelf plezier aan beleef.”

Tevreden over training

Anke is erg tevreden over de training: ‘je krijgt feedback op de manier waarop je dingen overbrengt, en hoe het krachtiger en overtuigender kan. Dit vond ik erg prettig.” Ze is ook te spreken over het leren in groepsverband: “Het helpt dat je naar elkaars presentaties luistert. Dan merk je dat presentaties al in twee dagen tijd echt beter worden.”

En hoe gaat het nu? 

Oefening baart kunst. “Aanvankelijk was het lastig om iets dat je jezelf hebt aangeleerd weer lost te laten. Maar ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. En voorafgaande aan een presentatie denk ik nu van “ik ga het gewoon doen en ik wil er lol aan beleven!” Ik kan de training zeker aanbevelen.”

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Vrienden van Nudge


Reacties 0