"Nederlandse landbouw is té efficiënt geworden"

“We zijn doorgeslagen in efficiency-denken.” Dat stelt Servé Hermans in een artikel van persbureau IPS, dat eerder deze maand in De Groene Amsterdammer verscheen. Hermans is directeur van de kippendivisie van het Brabantse fokbedrijf Hendrix Genetics, een grote speler op de wereldmarkt. Hij roept op tot een dialoog over de toekomst van de sector. Daarbij wil hij onder meer met dierenwelzijnsorganisaties om tafel.


  • Door

    Team Nudge

    22 januari 2015

Het bedrijf van Hendrix heeft de halve wereldmarkt veroverd met hun kippen - ze 'maken de meest efficiënte kip ter wereld', zeggen ze zelf. Het bedrijf selecteert en kruist kippenrassen tot superefficiënte kippen, die per twee jaar gemiddeld 370 eieren leggen. In 1960 waren dit er nog 230. Inmiddels hebben ze hun terrein verder verbreed. Ook de helft van alle kalkoenen, een tiende van alle kweekzalm en iets minder dan een tiende van alle varkens ter wereld heeft zijn genetische roots in één van de stallen van Hendrix. In Canada, Frankrijk en Nederland werken ze in zeven onderzoekcomplexen. 

Te efficiënt

Maar Hermans maakt zich grote zorgen over de toekomst van de landbouw. Hij vindt de kloof tussen boeren en consumenten gevaarlijk groot geworden. Bovendien is de landbouw te efficiënt geworden: wat niet nuttig is aan de kip – zoals de haantjes – moet weg.

In de landbouw draait inmiddels alles om schaalvergroting. Hermans: “In de VS heb je Tyson, een pluimveehouder waar 40 miljoen kuikens per week worden geproduceerd. Is dat erg? Ik ga daar niet over. Maar als ik dat zie, ja, dan doet mijn boerenhart wel pijn. De positie van gewone boeren wordt hierdoor ondermijnd. Die moeten hier ook nog eens, omdat de consument dat wil, voldoen aan veel strengere eisen dan boeren buiten Europa.”

“Veel arme landen hebben nog wel baat bij een efficiëntieslag. Maar bij ons… De politiek heeft er sinds de Tweede Wereldoorlog voor gekozen om het hele apparaat richting efficiëntie te sturen. Maar we zitten nu met een sector die echt radeloos is. Ik zie het in mijn eigen familie, mijn neven. We weten niet meer waar we heen moeten. We gaan er allemaal aan.”

Samenwerken

“Ik vind serieus dat we moeten gaan samenwerken met dierenwelzijnsorganisaties. Boeren denken dat dat hun vijand is. Maar we kunnen niet lang zo doorgaan. Als boeren hun toekomst veilig willen stellen, moeten we op andere manieren gaan produceren. We moeten alternatieve concepten verzinnen, lokale en biologische. We kunnen alleen maar winnen als we inzetten op boerenervaring, en als we gaan samenwerken, tegenover de verwerkende industrie.”

 

Lees het volledige artikel op OneWorld.nl en geef ook je mening!

 

 

 

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0