Noorse jongeren huilend aan het werk in Cambodjaanse sweatshop

Dat onze kleding onder erbarmelijke omstandigheden wordt gemaakt, dat weten we eigenlijk allemaal.. Maar hoe zorg je nou dat die kennis ook echt binnenkomt? Zodat we misschien eindelijk andere keuzes gaan maken? De Noorse regisseur Joakim Kleven nam drie jonge Noorse fashionista's een maand mee naar Cambodja. Het werd een keiharde confrontatie.


  • Door

    Team Nudge

    5 februari 2015

Frida, Ludvig en Anniken zijn jongeren die graag en veel fashionshoppen. Toen ze naar Cambodja ging, gaf de 18-jarige Anniken zo'n 600 euro per maand aan kleding uit. Ze heeft een populaire fashion blog met bijna 120.000 volgers op Instagram.

Achter de schermen zien ze nu hoe hun kleding wordt gemaakt - en door wie. Ze maken dezelfde uren als de naaisters in de fabrieken en leven in dezelfde omstandigheden. Ze ontmoeten Sotky die 7 dagen per week werkt, met amper rechten of kansen op een andere baan, en zo'n 3 dollar per dag verdient. Ondanks hun baan leven de naaisters nog steeds in grote armoede en worden ze vaak ziek door de slechte werkomstandigheden - door chemicaliën of extreme hitte.

Het minimum loon ligt op 128 dollar terwijl de officiële armoedegrens in Cambodja op 120 dollar ligt. Terwijl het drietal in Cambodja is, wordt er in Pnom Penh actie gevoerd voor een verhoging van het minimum loon naar 160 dollar per maand. "Het enige wat ze eisen, is geld voor genoeg eten, zodat ze niet flauwvallen tijdens hun werk", geeft Ludwig aan.

De vijfdelige internetdocumentaire 'Sweatshop: Deadly Fashion' laat zien hoe het drietal zich realiseert wie de prijs betalen voor hun goedkope kleding. "Het was vooral belangrijk dat ik drie jonge mensen op sleeptouw kon nemen, zodat de jongeren in Noorwegen zich makkelijk met hen kunnen identificeren", legt de 22-jarige regisseur uit. "Wij zijn rijk omdat zij arm zijn", beseft Ludwig. Bij thuiskomst namen de drie contact op met het Zweedse H&M om te pleiten voor betere arbeidsomstandigheden.

Op de website van de Noorse krant Aftenposten is de volledige documentaire in vijf delen te bekijken (Engels ondertiteld).

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1