
Wat is de impact van autodelen?
Een op de vijf Nederlanders staat open voor het delen van hun auto. 110.000 Nederlanders delen hun auto. Deelauto is een groeiend, maar relatief nieuw fenomeen voor Nederland. Wat is nou de positieve impact op onze samenleving van een deelauto? Nudge zoekt het voor je uit.
-
Door
Ellen Flipse
11 februari 2015 -
Door
Liz Moen
11 februari 2015
Oude cijfers: 1440 euro per jaar bespaard
Deze cijfers komen uit een onderzoek ‘Monitor autodelen’ van TNS NIPO [1]. Vanuit meerdere hoeken wordt momenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar autodelen. Dat heeft vooral tot doel in kaart te brengen wat de motieven, de functie en het profiel van de autodeler zijn. Tot dan toe, gebruiken we voor de onderbouwing van daadwerkelijke positieve impact een ouder onderzoek van de Consumentenbond [2]. Dat noemt een financiële impact van 120 euro per maand, wat resulteert in een enorm bedrag van 1440 euro per jaar.
Voor het bepalen van het impactcijfer hebben we verschillende partijen benaderd binnen de autodeelbranche - carpoolen, auto huren en particulier delen. Deze partijen zijn SnappCar en MyWheels (particulier delen), Samenrijden.nl en BlablaCar (carpoolen) en GreenWheels en Connectcar (auto huren). Tevens zijn de kennisplatforms TNS NIPO en PVV CROW benaderd. Deze partijen hebben nog geen concrete cijfers voor de impact van autodelen of niet gespecificeerd voor Nederland.
Update juli 2015: nieuwe cijfers PBL
Juni 2015 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de resultaten van een onderzoek naar de effecten van autodelen op mobiliteit en milieu. Daarbij keken ze naar mensen die via een platform of autodeel-organisatie een auto delen, niet naar mensen die dat onderling doen zonder tussenkomst van een organisatie.
Autodelers reden gemiddeld ongeveer 9.100 kilometer per jaar met een auto voordat ze aan autodelen begonnen. Respondenten reden gemiddeld 1.500 kilometer met een deelauto. En ze zitten veel minder in de auto: gemiddeld rijden ze 1.600 kilometer minder per jaar [3].
Het verminderde autogebruik van autodelers leidt op jaarbasis tot een vermindering van 90 kilo CO2, berekent het PBL. Maar ook met autobezit is CO2-uitstoot gemoeid. Rekening houdend met de grondstoffen en energie die nodig zijn om een auto te produceren en te slopen, zorgt het gedaalde autobezit van autodelers voor een extra reductie van 85 tot 175 kilo CO2 per jaar per huishouden. Samengevat leidt het gebruik van de deelauto gemiddeld gesproken tot een besparing van 175 tot 265 kilo CO2 per respondent. Dat is een uitstootreductie van ongeveer 8 tot 13 procent.
Transparantie en discussie
Nudge gelooft in transparante cijfers over impact. Wij maken graag een begin met de berekening door bronnen te zoeken en experts te raadplegen. Door deze eerste aanzet te doen willen we mensen uitnodigen om met betere cijfers te komen. Lees meer over hoe we dit doen.
Natuurlijk is onze berekening een (weloverwogen) schatting. Heb jij meer informatie over de impact van autodelen? Deel het met ons en laat een reactie achter onderaan deze pagina.
Bronnen
[1] Monitor autodelen 2014, TNS NIPO
[2] ‘Auto delen, dubbel plezier’ Consumentengids maart 2010
[3] Effecten van autodelen, PBL juni 2015
Reacties 3


