Match: Stadshoutenbankje voor de Haarlemmer Kweektuin

Stadshout Kennemerland leverde als Vriendendienst een stadshoutenbank aan de Haarlemmer Kweektuin. Maar de match stopte hier niet. De bank gaf een boost aan de nieuwe plannen van de tuin. En Stadshout Kennemerland vond er zijn nieuwe werkplek.


  • Door

    Liz Moen

    17 februari 2015

Robuuste meubels van lokaal hout 

Gekapte bomen worden vaak direct na de kap verwerkt tot houtsnippers of haardhout. Jammer, want het gaat vaak om kwalitatief goed meubelmaakhout. Stadshout Kennemerland laat zien dat het ook anders kan. Zij verzagen lokaal gekapte bomen naar planken en balken en transformeren deze vervolgens tot robuuste meubelen. Als vriendendienst bood Stadshout Kennemerland een stadshoutenbank aan voor een lokaal initiatief.

De Haarlemmer Kweektuin in volle ontwikkeling 

De winnende reactie kwam van Brigitte Kool - vrijwilliger bij de Haarlemmer Kweektuin en één van de vier eigenaren van het nog te openen Kweekcafé. De voormalige stadskweektuin is vol in ontwikkeling. In januari is er een stichting opgericht die nog dit jaar het beheer en de exploitatie over zal nemen van de gemeente. Samen met een grote groep vrijwilligers wordt er hard gewerkt om de kweektuin aantrekkelijk te maken voor een breed publiek en te ontwikkelen tot duurzaam gebied. Aan plannen geen gebrek. Brigitte vertelt erover. 

“De kweektuin is nu al geliefd bij kleine kinderen en senioren, die komen voor het kabouterpad en het maken van een wandeling. Nieuwe plannen moeten er voor zorgen dat ook de tussendoelgroepen bereikt worden. Er komt een natuurspeeltuin, een ecologisch aquapark voor bijzondere dieren en planten, een vlindertuin, een wandelpad langs bijzondere oude bomen, een watergang om wijken te verbinden en de waterkwaliteit te verbeteren - en om over heen te varen met een vlot.”

Ondernemen in de tuin

Ook onderdeel van de nieuwe plannen is het verhuren van leegstaande kassen aan duurzame ondernemers. Een win-win voor het voortbestaan van de tuin. “Doordat je ondernemers dicht bij elkaar hebt, creëer je kruisbestuiving. Hieruit vloeien weer nieuwe ideeën voort. Ten tweede zorgen gevulde kassen voor een cashflow waarmee we onze plannen kunnen financieren.” 

Geen eenmalige match 

Die kruisbestuiving waar Brigitte het over heeft is in volle gang. Het bankje heeft er indirect toegeleid dat Stadshout Kennemerland als een van de eerste ondernemers een kas heeft betreden in de tuin. “Stadshout Kennemerland werd al eerder gezien als potentiële partij om hier naar toe te halen. Maar zij huurde toentertijd nog een andere locatie en bovendien waren onze plannen nog niet concreet genoeg om ondernemers aan te trekken Maar tijdens ons najaarsevenement afgelopen oktober gaven ze aan dat hun locatie was opgezegd en dat zij zich in Haarlem wilden vestigen. Mede door het bankje is dit balletje gaan rollen en is ons contact gebleven.”

Blijvende samenwerking

En het bankje staat er inmiddels. In oktober is het geplaatst en het heeft een prominente plaats gekregen langs de wandelroute. Het bankje zal officieel overhandigd worden tijdens het voorjaarsevenement op 18 en 19 april. Met de vestiging van Stadshout Kennemerland in de Haarlemmer Kweektuin is de samenwerking verre van eenmalig. “Stadshout Kennemerland heeft al eens tafels geregeld voor een picknick en voor de inrichting van het Kweekcafé willen we ook gebruik maken van hun hout of meubels. We blijven elkaar opzoeken!”

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Vrienden van Nudge