Innovatieve bijenkast oogst zelf honing

Honing oogsten uit een bijenkast is een intensieve en tijdrovende klus. Als het aan twee Australische imkers ligt, gaat dat veranderen. Ze ontwikkelden een nieuw type bijenkast, waar je simpel een kraantje openzet om de honing af te tappen.


  • Door

    Hansje Huson

    2 maart 2015

Bijen houden, dat doet de familie van Stuart Anderson al generaties lang. Dat gebeurt wereldwijd al honderden jaren op min of meer dezelfde manier. Dus toen zoon Cedar suggereerde dat het toch makkelijker moest kunnen, was Stuart bepaald niet overtuigd. Na tien jaar ontwikkelen, werkte het prototype van hun 'Flow Hive' eindelijk naar tevredenheid. Daarom zijn ze nu gestart met crowdfunding. Hun campagne krijgt veel steun: inmiddels hebben ze $ 2,7 miljoen opgehaald - hun doel was $ 70.000..

Hendel opent de cellen

De Flow Hive bestaat uit plastic, deels voorgevormde honingraten. De bijen maken de raten af met hun was, vullen de cellen met honing en sluiten ze af. Wanneer je een hendel overhaalt, splitsen de cellen verticaal binnen de raat. Zo ontstaan tunnels waardoor de honing vanzelf naar beneden vloeit. Via een gat onderaan het raamwerk tap je de honing af. De bijen blijven ongestoord zitten aan de oppervlakte van de honingraat. Als de honingraat is leeggelopen, zet je de cellen weer in hun oorspronkelijke positie terug. De bijen kunnen de opening van de cellen weer openmaken en opnieuw met honing vullen. Imkers hoeven niet hun hele kasten te vervangen. Ze kunnen ook gewoon overstappen op 'Flow'-honingraten.

Meer dan aftappen

Het idee van honing uit de tap klinkt simpel en aantrekkelijk. Veel mensen overwegen nu een bijenkast in hun achtertuin te zetten. De Andersons waarschuwen echter: het oogsten gaat dan wel makkelijker, maar het verzorgen van het bijenvolk en alle andere taken van een imker blijven gewoon bestaan. En je stapel pannenkoeken zomaar onder de tap houden, dat is echt geen goed idee.. Als de bijen honing ruiken, worden ze agressief en beginnen ze om de honing te vechten. De pot waarin je de honing opvangt, moet je luchtdicht afdekken, adviseren vader en zoon.

Imkers hechten aan traditie

Onder imkers zijn de reacties gemengd. Veel imkers hechten aan hun traditionele werkwijze. En sommigen vragen zich af of de plastic raten wel goed zijn voor het bijen-welzijn. Cedar en Stuart claimen echter dat de kast de imker juist extra informatie geeft omdat ze veel beter zicht kunnen houden op de bijen. Houden jullie zelf bijen? We horen graag jullie reactie op dit ontwerp!

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Help de bijen


Reacties 4

Reiné Gadellaa 6 maart 2015

Gezien de kwetsbaarheid van de bijenpopulatie - er zijn al wetenschappers die zich afvragen of de bijen de huidige crisis nog wel te boven kunnen komen - is het voor mij helemaal de vraag in hoeverre het überhaupt nog verstandig is honing af te nemen.
Normaal gesproken is er in de natuur overvloed, inmiddels is de mensheid overal aan het plunderen in plaats van verzorgen en teruggeven...
Met dit idee wordt het plunderen gemakkelijker gemaakt, alleen al daarom is dit nu geen goed idee.

Yolanda van Nieuwkoop 6 maart 2015

Ik vind dit een slecht idee. Bijen houden is niet zo maar iets als een cavia of konijn houden. Wat ga je de bijen teruggeven in ruil voor de honing, zodat ze de winter doorkomen? Wat doe je wanneer ze gaan zwermen? Hoe controleer je op ziekten en op groei? Hoe garandeer je het welzijn van je bijenvolk?
Australië is een warm land, honing is daar makkelijk vloeibaar. In het Nederlandse klimaat is dat niet automatisch zo. Het oorspronkelijk patent van decennia geleden, waarop deze is gebaseerd voorzag dan ook in de mogelijkheid van verwarming. Last but not least, dacht dat we afwilden van kunststof!

Anita Marskamp 6 maart 2015

Hun campagne krijgt vooral steun van mensen die snel en 'clean' honing wensen en van mensen die geen weet hebben van honingbijen en alles maar geloven. De meeste mensen weten niets van dit complexe en intelligente wezen. Want een bij bestaat niet. Het geheel is waar het om gaat. Daar kunnen wij mensen nog veel van leren.
Deze vorm van bijenhouden is funest voor de bijen.
Bijen bouwen zelf hun raad, tenminste als je eerbied hebt voor het wezen van de bij. Raad bouwen is hun geboorterecht. Kunstraad is erg, plastic raat is nóg erger.
Je kunt raad zelfs zien als hun uitwendig skelet.
Communicatie gaat via 'dansjes' op de raten. De trillingen zijn erg belangrijk. Eigen bouwsels zijn zeer licht en vermengd allerlei chemische verbindingen, voor verschillende doeleinden. Dat wordt niet lukraak bij elkaar gesprokkeld. Daar zit een visie achter.
Bovendien zijn de cellen bij natuurbouw nooit gelijk van grootte.
Plastic toevoegen in een kast is hetzelfde als een kunstorgaan inbouwen in de mens. Een noodingreep. Bijen hebben geen noodingrepen nodig.
Ze hebben het nodig dat mensen hen begrijpen en hen met rust laten. Een bijenvolk is zón immens complexe organisatie.... Deze mannen hebben geen weet van het wezen van de bij maar zien dollartekens.
Flow Hive TM
Een bijenkorf of -kast is géén biertap.
Wil je de bijen écht helpen? Zaai dan bloemen en plant bessenstruiken en appelbomen. Dan kunnen de bijen hun voedsel halen en wij hebben (h)eerlijk fruit. Fairtrade. :-) <3