Wat is de impact van minder voedsel weggooien?

Per jaar verspillen we in Nederland in de hele voedselketen tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo eten. Consumenten zijn goed voor een percentage van 42%. Het onderzoek van het Voedingscentrum (2014) wijst uit dat dit beter kan. Wat is nou eigenlijk de positieve impact van minder voedsel weggooien? Nudge zoekt het voor je uit.


  • Door

    Liz Moen

    9 maart 2015

9 Borden eten gered

Per persoon kunnen we per jaar 47 kg voedsel redden van de afvalbak volgens het Voedingscentrum [1]. Wat gelijk staat aan ruim 9 borden eten per maand. Milieu Centraal [2] heeft berekend dat, door geen voedsel te verspillen, je zo’n 155 euro per jaar kunt besparen.

Hoe berekenen we de impact?

Het impactcijfer van 9 borden is als volgt tot stand gekomen:

  • We delen de 47 kg die we verspillen door 365 dagen wat 140 gram per dag geeft
  • Gooien we een maand lang geen voedsel weg dan komt dit uit op 30 x 140 gram is 4200 gram.
  • Om het meer tot de verbeelding te laten spreken kiezen wij voor het doorberekenen naar borden eten. Hiervoor hebben we de richtlijnen van Passie Horeca gebruikt. Zij adviseren de volgende hoeveelheden: ontbijt 314 gram, broodmaaltijd 375 gram en warme maaltijd 664 gram [2].
  • Een gemiddelde maaltijd komt daardoor uit op 450 gram. 
  • De 4200 gram voedselverspilling per maand gedeeld door deze 450 gram geeft 9.33 borden per maand.  

Vriend van Nudge restaurant Instock kijkt ook naar het aantal borden dat zij redden. Hun cijfer daarentegen is gebaseerd op het aantal eters, omdat zij geen zicht hebben op de hoeveelheid dat niet wordt opgegeten. 

Doe je mee?

Natuurlijk is onze berekening een (weloverwogen) schatting. Heb jij meer informatie over de impact van minder voedsel weggooien? Deel het met ons en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Draag jij al bij aan deze impact? Gooi minder voedsel weg en bespaar jaarlijks 150 euro per persoon. 

Transparantie 
Nudge gelooft in transparante cijfers over impact. Wij maken graag een begin met de berekening door bronnen te zoeken en experts te raadplegen. Door deze eerste aanzet te doen willen we mensen uitnodigen om met betere cijfers te komen. Lees meer over hoe we dit doen.

Bronnen
[1] Voedingscentrum (2014), Factsheet voedselverspilling door consumenten
[2] Milieu Centraal, Voorkom voedselverspilling
[3] Passie voor Horeca, Het vastleggen van recepturen

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project