Minder wasmiddelen nodig door zachter water

17 maart 2015

Hoe krijgen we consumenten zover dat ze minder wasmiddelen gaan gebruiken? Dat is de inzet van een publiekscampagne die drinkwaterbedrijf PWN en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) samen met Nudge gaan voeren in een groot deel van Noord-Holland.


 

In Hollands Noorderkwartier, dat is Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, gaan drinkwaterbedrijf PWN en waterschap HHNK gezamenlijk het drinkwater zachter maken. Deze investering biedt milieu- en maatschappelijke voordelen. En deze voordelen worden nog groter als iedereen ook minder wasmiddelen gaat gebruiken. Met een publiekscampagne willen we deze positieve impact realiseren.

Zachter water bevat minder kalk

Op dit moment onthardt PWN het drinkwater tot de categorie ‘gemiddeld hard water’. Binnenkort haalt PWN nog meer kalk uit het water. Het valt dan in de categorie ‘zacht water’. En dat heeft flink wat voordelen. Zo vermindert de kalkaanslag in je waterkoker, gaat je vaatwasser langer mee en gaan je koffie en thee beter smaken. 

Minder kalk betekent ook minder wasmiddelen

Kalk vermindert de werking van zeep. Als er zachter water uit de kraan komt, wordt je was dus met minder wasmiddel even schoon. Die besparing is de moeite waard: als iedereen in Hollands Noorderkwartier meedoet, besparen we 2 miljoen kilo wasmiddel per jaar. Minder wasmiddel in het afvalwater zorgt bovendien voor een fikse energiebesparing bij de waterzuivering. Een dubbele win-win dus!

PWN en HHNK - samenwerken voor schoon water

Het realiseren van zachter drinkwater is een gezamenlijke inspanning van PWN en HHNK. PWN zorgt in Noord-Holland voor schoon drinkwater van bron tot kraan. De bron van dat drinkwater is bijvoorbeeld het oppervlaktewater uit de Lek en het IJsselmeer. En HHNK zorgt op zijn beurt voor een goede kwaliteit van dat oppervlaktewater. Afvalwater uit het riool (in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal) wordt namelijk eerst gezuiverd door HHNK voordat het weer terug geloosd wordt in bijvoorbeeld het IJsselmeer.

Wil jij ook minder wasmiddel gebruiken? De Was op Maat Challenge helpt je op weg. Ga de uitdaging aan!

Deze blog is geschreven in het kader van het project Was op Maat in Noord-Holland. Dit project is inmiddels afgesloten.

Update: Op dit moment voeren we samen met drinkwaterbedrijf Oasen de Was op Maat campagne uit. Kijk voor meer informatie én om je direct in te schrijven voor de online challenge op www.wasmaatje.nl.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 3

John Grin 18 maart 2015

Mooi initiatief. Ik kan tot mijn spijt niet.

Het blijkt voor veel mensen lastig te geloven dat het minder kan dan ze gewend zijn c.q. danm de wasmiddelfabrikant aaanraadt. Deze vinding, met een maatschepje van slechts 20% van de gebruikelijek inhoud, blijkt veel mensen over de streep te trekken. http://www.projectnaturalbeauty.nl/de-eco-wasbal/

Verder: ik houd me hier als hoogleraar mee bezig (mede op basis van praktijkervaringen op divrrse gebieden) en ben wel bereid nog een keer mee te denken over uitkomst van de bijeenkomst., kan daarbij ook (de kennis van) wetenschappelijke collega's betrekken.

marloes Folgers 18 maart 2015

Het zou heel mooi zijn als er een waspoederschepje met een dosering van bijv. 15 mg (of de geadviseerde hoeveelheid!) wordt verstrekt door PWN, dat motiveert om kleinere hoeveelheden te gebruiken.

m houtman 11 juni 2015

Toppie dat het water zachter word