Finalisten Dijk van een Wijk bekend

23 maart 2015

Ruim 70 ideeën werden er ingediend in de Dijk van een Wijk competitie. Uiteindelijk deden meer dan 50 wijken mee aan de stemronde, waarin ze het draagvlak voor hun plan moesten laten zien. Na wekenlang fanatiek stemmen werven, zijn de vijf finalisten nu bekend. Tijdens de finale op 17 juni bepaalt de jury welke wijk 10.000 euro krijgt om hun plan te realiseren.


Wijken konden hun idee indienen in vier categorieën: groen, water, energie en veiligheid. In de categorie Groen eindigde het idee 'Voor een appel en een peer, dijken van wijken in Zoetermeer' bovenaan met 608 stemmen. 'Een dijk van een boomhut' uit Bergen op Zoom haalde welgeteld één stem minder en veroverde daarmee de Wildcard. In de categorie Energie won Ulvenhout met hun plan 'Zonnepanelen op dak basisschool' met 121 stemmen. 'Stationspark Deurne' werd met 103 stemmen eerste in de categorie Veilig en de Haarlemmer Kweektuin verzamelde 44 stemmen in de categorie Water.

 

Groen leeft het meest in de wijk

Groene plannen blijken het meeste te leven in de wijk. Niet alleen werden in deze categorie de meeste ideeën ingediend, er werden ook de meeste stemmen verzameld. Veel ideeën willen de leefomgeving van kinderen in de wijk verbeteren - met onder meer natuureducatie, een kraanwaterpunt, een bloemenweide, een veilige oversteek- of ontmoetingsplek.

Creativiteit bij stemmen werven

De afgelopen weken werd er druk gestemd. Sommige ideeën wisten ruim 600 stemmen te verzamelen. Ook bij het stemmen werven, legden allerlei initiatiefnemers een enorme creativiteit aan de dag. Het is niet altijd even makkelijk en je moet op tijd beginnen, kregen we als feedback. Stichting Wijkteam Plaswijck startte een stembureau om het wijkbewoners makkelijker te maken. Helaas zaten ze net niet bij de finalisten. Een van de finalisten benaderde de lokale pers en Stationspark Deurne bereikte een enorm effect met een mailing aan relaties.

Versterk je wijk - ook op de Filipijnen

Met Dijk van een Wijk vraagt Nudge - samen met de Nationale Postcode Loterij, Het Rode Kruis, CARE Nederland en Wetlands International - aandacht voor de Filipijnen en het werken aan preventie van rampen zoals Typhoon Haiyan. Samen met de 35.000 inwoners van 150 wijken op Mindanao wordt er gewerkt aan 'Dijken van Wijken'. En nu dus niet alleen op de Filipijnen, maar ook in Nederland.

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 2

Gunter Schwandt 24 maart 2015

Ons idee waterretentie voor Voedseltuin IJplein ligt in Amsterdam Noord temidden van "krachtwijken" zoals de oude term voor Vogelaarwijken heet. Onze vrijwilligers/aanhang bestaat voor een gedeelte uit Turkse en Marokkaanse mensen. Die gaan niet het digitale pad op om eerst vriend te worden en dan te stemmen. Hiermee wordt in feite een sociale ongelijkheid bevestigd.

Geert van der Linden 30 maart 2015

Helaas! Het project in mijn buurt zit niet bij de finalisten. Veel succes gewenst aan de finalisten. Mooie plannen!