Cycling without age

Ouderen, die nauwelijks mobiel zijn, meenemen op een fietstochtje - een prachtig concept. In 2009 kocht een Canadees verzorgingshuis een tricycle. De positieve effecten waren groot. De Deen Ole Kassow hield in 2014 een TED-talk over het concept. Sindsdien wordt het in steeds meer steden opgezet, in binnen- en buitenland.


  • Door

    Team Nudge

    26 maart 2015

"Elke dag fiets ik naar mijn werk, omdat ik van fietsen houd. Op een dag zag ik een oude man in het zonnetje op een bak zitten, met zijn rollator naast hem. Hij zat er de twee weken erop elke dag. (... ) Het was Thorkild, een 97-jarige oude man en bewoner van een verzorgingshuis. Ik ga jullie vertellen hoe ik hem leerde kennen en hoe dat mijn leven veranderde. Ik dacht: de oude man, Thorkild, zal het fietsen wel missen, en vervolgens: hoe krijg ik hem weer op de fiets? Ik kreeg die gedachte maar niet uit mijn hoofd. Op een mooie augustusmorgen kwam ik onaangekodigd aan bij het verpleeghuis met een gehuurde riksja."

Ole Kassow

Zo beschrijft initiatiefnemer Ole Kassow uit Kopenhagen het begin van zijn project Cycling without Age. Ole ging fietsen met ouderen, mensen die vaak niet meer buiten kwamen, en reed ze langs de plekken waar ze gewoond en gewerkt hadden. Tijdens het fietsen sprak hij met de ouderen over hun levens. De ouderen genoten er met volle teugen van. Ole vertelt: "Wanneer we oud worden, verliezen we de getuigen van onze verhalen en levens. Stel je voor dat er niemand mee is die heeft meegemaakt wat jij hebt meegemaakt. Stel je voor dat je niemand meer hebt om mee te lachen of te huilen. En stel je voor dat je weet dat je verhalen met jou zullen verdwijnen".

Al eerder in Vancouver

Hij is niet de eerste met dit initiatief. In 2009 kocht een verzorgingstehuis in Vancouver een custom-built tricycle. De Duitse Duet Bike is speciaal ontworpen om mensen met beperkte mobiliteit, zelfs in een rolstoel, op de fiets mee te nemen. Het project draait hier al zes jaar met veel succes. Inmiddels is via een crowdfundingactie een tweede fiets aangeschaft. Vrijwilligers gaan met de ouderen op pad. Elk tochtje begint met een plan. Sommige bewoners willen graag gaan winkelen, anderen willen naar het park. De bewoners bepalen zelf waar ze heen gaan, en ook waar, wanneer en hoelang er wordt gestopt.

Grote positieve effecten

Het fietsen heeft grote positieve effecten voor de ouderen: Sommige verpleeghuisbewoners begonnen weer te praten. Dementerende bewoners verloren hun agressie en zorgden voor een vrolijke sfeer wanneer ze terugkwamen van het fietsen. Blinde bewoners legden aan vrijwiligers uit dat fietsen draait om het gebruik van je zintuigen. Bloemen ruiken, naar de vogels luisteren en de wind in je haar voelen. Ole: "Ik kon het er niet meer mee eens zijn, daar gaat het om: we vechten voor het recht van oudere om de wind in hun haar te voelen".

Ook in Nederland

In Denemarken rijden inmiddels 150 riksja's rond in bijna 40 plaatsen. Het concept is ook in andere landen opgepikt - op de lijst staan al 51 steden in 18 landen. De Fietsersbond inventariseerde in Nederland en sprak initiatiefnemers in Nijmegen, Amersfoort en Leusden. Ook zijn er initiatieven in Vledder, Best en Teylingen. Wil je een initiatief beginnen in jouw woonplaats? Neem dan contact op met de Fietsersbond via m.vandijk@fietsersbond.nl.

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1