8x duurzame initiatieven in de modewereld

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel in de modewereld. Leefbare lonen, biologische katoen, upcyclen van afgedankte materialen en oproepen tot bewustwording richting consument - een steeds groter groeiende groep critici, pioniers en grensverleggers probeert duurzame stappen te zetten in de kledingindustrie.


  • Door

    Lynsey Dubbeld

    4 april 2015

Wie goed om zich heen kijkt, krijgt een duidelijk beeld van de keurmerken, labels en sectorinitiatieven om de modewereld groener en eerlijker te maken. Steeds meer duurzame pioniers starten een eigen label met kleinschalige productielijnen of tillen hergebruik naar een volgend niveau. Duurzame-mode-expert Lynsey Dubbeld doet een greep uit de videoverslagen:

 

Better Cotton Initiative: duurzamer katoenteelt

Het Better Cotton Initiative stimuleert duurzamere (niet noodzakelijkerwijs biologische) katoenteelt. Bijvoorbeeld in India.

Fair Wear Foundation: leefbare lonen

Ivo Spauwen vertelt over de uitdagingen en kansen.

Made-By: Mode Tracker

In 2014 presenteerde Made-By de Mode Tracker, een tool dat merken helpt om collecties te verduurzamen. En om daarover te communiceren.

TEDx Hamburg: Katell Gélébart

Oude dekens, postzakken en telefoonkabels. Katell Gélébart maakt er handtassen van. Anderen zien afval, ik zie schoonheid, aldus de Duitse ontwerpster.

TEDx Copenhagen: Eva Kruse

De wereld veranderen via mode. Dat is de boodschap van Eva Kruse, directeur van het Deense mode-instituut en Copenhagen Fashion Week. Duurzaamheid staat nog steeds in de kinderschoenen in de mode-industrie, stelt ze. Dus juist ook de consument is aan zet. Daarom roept ze op tot bewust kopen en duurzaam gebruik.

RE5: fairtrade biologische katoen

De oprichter van RE5, dat bekend staat om de basics van fairtrade biokatoen, geeft een kijkje achter de schermen bij de katoenproductie in India.

INTI Knitwear: kleinschalige productie in Ecuador

Het Nederlandse label INTI Knitwear laat collecties maken in Zuid-Amerika. In hun video's laten zien hoe vrouwen in Ecuador spinnen, weven en naaien.

Eileen Fisher: From Farm To Factory

Onder dit motto vertelt het Amerikaanse merk Eileen Fisher hoe ze de hele kledingproductieketen in kaart brengen. Hun claim: alleen op die manier kan worden gegarandeerd dat katoen biologisch is geteeld en stoffen milieuvriendelijk zijn geverfd.

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project