
8x de misstanden in de kledingindustrie
24 april 2013 stortte de Rana Plaza textielfabriek in Dhaka in. Ruim 1100 arbeiders kwamen om het leven. De beelden gingen de hele wereld over. Veel is er nog altijd niet veranderd. Kijk zelf wat er zoal mis is in de kledingindustrie in Bangladesh en andere lagelonenlanden.
-
Door
Lynsey Dubbeld
4 april 2015
Wat is er mis in de modewereld?
Niet voor tere zieltjes: de bewijzen.
24 april 2013 stortte de Rana Plaza textielfabriek in Dhaka in. Ruim 1100 arbeiders kwamen om het leven. De beelden gingen de hele wereld over. Voor wie nog eens wil zien wat er zoal mis is in de textielproductie in Bangladesh en andere lagelonenlanden, zijn er genoeg kijktips. Heel veel is er ook vandaag nog niet veranderd.
Er zijn een paar films die iedere ecofashionsta gewoon gezien moet hebben. Ook al is de boodschap niet altijd vrolijk.
China Blue
China Blue is de ultieme klassieker over misstanden in de wereldwijde kledingindustrie. De film brengt het leven in beeld van de textielarbeiders die in China onze jeans maken.
Sweatshop. Deadly Fashion
In de internetdocumentaire Sweatshop. Deadly Fashion trekt de Noorse regisseur Joakim Kleven naar Cambodja met drie jongeren die graag winkelen. Maar dan worden ze geconfronteerd met de arbeiders die voor een zeer laag loon en in moeilijke omstandigheden werken om deze kleren te kunnen maken. Lees meer in de blog Noorse jongeren huilend aan het werk in Cambodjaanse sweatshop.
De slag om de klerewereld
Voor het drieluik De slag om de klerewereld namen Teun van de Keuken en Roland Duong een kijkje in de wereld van mode en textiel. Ze reisden naar modebeurzen, textielfabrieken en katoenvelden. En ontdekten hoe lastig het is om eerlijke kleding te maken in India, Turkije en Bangladesh. De documentaireserie trok honderdduizenden kijkers, en wordt regelmatig vertoont bij festivals.
En er zijn er nog talloze andere documentaires die allemaal hetzelfde beeld geven. Een greep:
De wereld volgens H&M
Zembla plaatst in de documentaire De wereld volgens H&M (33 min) de schijnwerpers op H&M. En onthult dubieuze financiële constructies, hongerlonen en gevaarlijke fabrieken in Bangladesh en Ethiopië.
Vieze schoenen
Kinderarbeid in Turkije? Ja: in de schoenenateliers. Al die goedkope schoenen in onze winkels worden mede gemaakt door kinderen vanaf 8 jaar. De NCRV maakt een reportage (14 min, eerste item in deze aflevering).
The Story of Shoes
Leer is niet alleen maar mooi. In The story of shoes onthult MVO Nederland de onduurzame waarheid achter leer. Van kinderarbeid tot watervervuiling.
Fashion victims
Ook vanuit Australië is er aandacht voor eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden in textielproducerende landen. De reportage Fashion victims laat zien dat fabrieken in Bangladesh onder druk staan van Australische modemerken om goedkoop te produceren..
Violence and abuse in Dhaka sweatshop
ITV News vertoont in februari 2014 schokkende beelden van geweld tegen textielarbeiders in Dhaka, gemaakt via undercover journalisten in twee fabrieken die produceren voor westerse merken.
Reacties 2

