Wat is de impact van een NEE-JA sticker?

Wat is nou de impact van een NEE JA sticker? Nudge zoekt het voor je uit.


  • Door

    Liz Moen

    8 april 2015

34 kilo papier bespaard

Bij huishoudens zonder brievenbussticker valt er wekelijks een dik pak reclamefolders op de deurmat. Jaarlijks komt dit voor een gemiddeld huishouden al gauw neer op 1.720 ongeadresseerde reclamefolders. Dat zijn 33 folders per week en 34 kilogram reclamedrukwerk per jaar. Als deze folders vervolgens ongelezen in de papierbak verdwijnen is dat hartstikke zonde van het papier. 

Deze cijfers zijn te vinden op de website van Milieu Centraal [1]. In het colofon next.checkt van de nrc.next [2] van 14 maart 2014 onderzoekt de krant waar deze gegevens op zijn gebaseerd. De krant ontdekt dat de door Milieu Centraal gebruikte cijfers afkomstig zijn van MailDB, het adviesbureau achter de Nee-Ja sticker, en de Branchegroep Verspreiders. 

Hoe berekenen we de impact? 

De 34 kilo wordt vermenigvuldigd met het totaal aan deelnemende nudgers. De teller bovenaan de pagina geeft het totaal aan bespaard papier neer. 

Doe je mee?

Natuurlijk is onze berekening een (weloverwogen) schatting. Heb jij meer informatie over de impact van de NEE-JA sticker? Deel het met ons en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Draag jij al bij aan deze impact? Bestel een NEE-JA sticker en bespaar jaarlijks 34 kilo papier.

Transparantie
Nudge gelooft in transparante cijfers over impact. Wij maken graag een begin met de berekening door bronnen te zoeken en experts te raadplegen. Door deze eerste aanzet te doen willen we mensen uitnodigen om met betere cijfers te komen. Lees meer over hoe we dit doen.

Bronnen
[1] Reclamedrukwerk, Milieu Centraal
[2] 'In elke brievenbus verdwijnen jaarlijk 1.800 folders', 14 maart 2014, nrc.next

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 15

Desirée van Keulen 12 april 2015

Nee, nee stickers functioneren in de praktijk veel beter. Dan weet iedere bezorger: niet doen. Nee-Ja leidt al gauw tot onnadenkend toch maar iets erin stoppen. Dat zou je bij de berekeningen feitelijk mee moeten nemen. Wel lastig, ja.

Liz Moen 6 mei 2015

Hoi Desirée, dankjewel voor je reactie! Super fijn dat je met ons mee denkt om het impact cijfers nog concreter te maken. Zodra wij meer gegevens hebben over de NEE-NEE sticker, nemen we jouw punt zeker mee.

Jan Zuilhof 30 januari 2017

Ha Annelien, ik heb je een email gestuurd!

Belinda van Loon 20 maart 2018

Ik was zo blij dat ik een witte sticker had gevonden. Ik heb een Ja-Nee sticker, omdat ik wel op de hoogte wil blijven van het lokale nieuws (dat online niet makkelijk te volgen is). Helaas is ook mijn ervaring dat folders er nog steeds in gedumpt worden, ook al heb ik al meerdere keren geklaagd. En het heeft ook heel lang en veel moeite gekost om de sticker uiteindelijk te ontvangen. Maar hij staat top op m'n witte brievenbus.

Mevlut Baran 1 september 2018

Wanneer ontvang ik mijn NEE - NEE stikker?

Jan Zuilhof 23 oktober 2018

Ha Mevlut, je reactie was er even tussendoor geglipt. We gaan even kijken wat er niet goed is gegaan en sturen je een mail!

Danny van der Ham 6 november 2018

Hoelang duurt het voordat je de sticker in huis krijgt?

lola vermunt 7 november 2018

Hi Danny, de sticker hoort binnen een week binnen te zijn. Duurt het langer bij jou? Dan sturen we deze nog een keer op.

Joel van der Leeuw 3 februari 2019

Is het mogelijk om meerdere stickers te ontvangen? Ik werk op een school en wij zijn bezig om te vergroenen en te verduurzamen. Het zou een mooie actie zijn als we een grote partij stickers hebben die ouders kunnen pakken om mee te doen. Met zo'n 320 leerlingen hebben we een groot bereik. Ik kan dan een leuk stukje schrijven voor onze nieuwsbrief.

Marjolein Jonker 4 februari 2019

Hi Joel,
Ik neem hierover contact met je op via de mail!

Marjolein Jonker 6 maart 2019

Hi Belinda, dank voor het doorgeven. We gaan er naar kijken!

Marjolein Jonker 6 maart 2019

Hi Arthur,
Ik ga het voor je uitzoeken en neem contact met je op via de mail!

Lyndie Molenaar 27 mei 2019

Vandaag voor de 2e keer een nee/ja sticker aangevraagd. Ik hoop hem gauw te mogen ontvangen. Alvast bedankt!

Lyndie Molenaar 27 mei 2019

Sorry, ik dacht dat mijn reactie niet was aangekomen. Mvg Lyndie

Anke Maassen 18 oktober 2020

Ik heb op 1 oktober een sticker besteld maar deze is nog steeds niet binnen...