Wat is de impact van een NEE-JA sticker?

Wat is nou de impact van een NEE JA sticker? Nudge zoekt het voor je uit.


  • Door

    Liz Moen

    8 april 2015

34 kilo papier bespaard

Bij huishoudens zonder brievenbussticker valt er wekelijks een dik pak reclamefolders op de deurmat. Jaarlijks komt dit voor een gemiddeld huishouden al gauw neer op 1.720 ongeadresseerde reclamefolders. Dat zijn 33 folders per week en 34 kilogram reclamedrukwerk per jaar. Als deze folders vervolgens ongelezen in de papierbak verdwijnen is dat hartstikke zonde van het papier. 

Deze cijfers zijn te vinden op de website van Milieu Centraal [1]. In het colofon next.checkt van de nrc.next [2] van 14 maart 2014 onderzoekt de krant waar deze gegevens op zijn gebaseerd. De krant ontdekt dat de door Milieu Centraal gebruikte cijfers afkomstig zijn van MailDB, het adviesbureau achter de Nee-Ja sticker, en de Branchegroep Verspreiders. 

Hoe berekenen we de impact? 

De 34 kilo wordt vermenigvuldigd met het totaal aan deelnemende nudgers. De teller bovenaan de pagina geeft het totaal aan bespaard papier neer. 

Doe je mee?

Natuurlijk is onze berekening een (weloverwogen) schatting. Heb jij meer informatie over de impact van de NEE-JA sticker? Deel het met ons en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Draag jij al bij aan deze impact? Bestel een NEE-JA sticker en bespaar jaarlijks 34 kilo papier.

Transparantie
Nudge gelooft in transparante cijfers over impact. Wij maken graag een begin met de berekening door bronnen te zoeken en experts te raadplegen. Door deze eerste aanzet te doen willen we mensen uitnodigen om met betere cijfers te komen. Lees meer over hoe we dit doen.

Bronnen
[1] Reclamedrukwerk, Milieu Centraal
[2] 'In elke brievenbus verdwijnen jaarlijk 1.800 folders', 14 maart 2014, nrc.next

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 10

Desirée van Keulen 12 april 2015

Nee, nee stickers functioneren in de praktijk veel beter. Dan weet iedere bezorger: niet doen. Nee-Ja leidt al gauw tot onnadenkend toch maar iets erin stoppen. Dat zou je bij de berekeningen feitelijk mee moeten nemen. Wel lastig, ja.

Liz Moen 6 mei 2015

Hoi Desirée, dankjewel voor je reactie! Super fijn dat je met ons mee denkt om het impact cijfers nog concreter te maken. Zodra wij meer gegevens hebben over de NEE-NEE sticker, nemen we jouw punt zeker mee.

Annelien Keen 28 januari 2017

Hoi Nudge, ik heb op 12 januari aangegeven dat ik graag mee doe aan deze actie maar de gratis nee ja sticker heb ik tot op heden niet ontvangen!

Jan Zuilhof 30 januari 2017

Ha Annelien, ik heb je een email gestuurd!

Belinda van Loon 20 maart 2018

Ik was zo blij dat ik een witte sticker had gevonden. Ik heb een Ja-Nee sticker, omdat ik wel op de hoogte wil blijven van het lokale nieuws (dat online niet makkelijk te volgen is). Helaas is ook mijn ervaring dat folders er nog steeds in gedumpt worden, ook al heb ik al meerdere keren geklaagd. En het heeft ook heel lang en veel moeite gekost om de sticker uiteindelijk te ontvangen. Maar hij staat top op m'n witte brievenbus.

Mevlut Baran 17 augustus 2018

Hoi Nudge, ik heb op 10 augustus aangegeven dat ik graag mee doe aan deze actie maar de gratis nee nee sticker heb ik tot op heden niet ontvangen!

Mevlut Baran 1 september 2018

Wanneer ontvang ik mijn NEE - NEE stikker?

Jan Zuilhof 23 oktober 2018

Ha Mevlut, je reactie was er even tussendoor geglipt. We gaan even kijken wat er niet goed is gegaan en sturen je een mail!

Danny van der Ham 6 november 2018

Hoelang duurt het voordat je de sticker in huis krijgt?

lola vermunt 7 november 2018

Hi Danny, de sticker hoort binnen een week binnen te zijn. Duurt het langer bij jou? Dan sturen we deze nog een keer op.