
Wat is de impact van minder vlees eten?
De vleesindustrie is verantwoordelijk voor 18% van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen, en levert daarmee de grootste bijdrage aan klimaatverandering. Voor de productie van vlees is er een heleboel water, veevoer en grond nodig. Door (af en toe) vlees te vervangen door een plantaardig alternatief kun je deze grondstoffen besparen. Wat is nou eigenlijk de positieve impact van minder vlees eten? Nudge zoekt het voor je uit.
-
Door
Liz Moen
15 april 2015
Besparing 1366 liter water
Voor de productie van vlees is een heleboel water nodig, met name voor de teelt van veevoer. Natuur en Milieu [1] stelt dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor 8 procent van het totale waterverbruik. Wel verschilt de watervoetafdruk per vleessoort. Rundvlees staat bovenaan, voor een kilo is er 15.500 liter water nodig. Voor een kilo varkensvlees is 6000 liter nodig en voor kippenvlees 4300 liter. Natuurlijk vereist de productie van plantaardige gewassen ook water, maar dit is aanzienlijk minder dan voor vlees. De Vlees Atlas [2] laat zien dat er voor 1300 calorieën in de vorm van graan, zo’n 500 liter water nodig is. Hetzelfde aantal calorieën in de vorm van vlees kost zo’n 4000 liter water. Onderzoeksbureau CE Delft [3] stelt dat er per persoon gemiddeld 58 kilo vlees wordt geconsumeerd, oftewel 159 gram per dag.
Hoe berekenen we de impact?
Het gemiddelde gezamenlijke waterverbruik per kilo vlees is 8600 liter. Dit berekenen we door de watervoetafdruk per vleessoort bij elkaar op te tellen, en te delen door drie. Gemiddeld consumeren we per persoon 159 gram vlees per dag. We vermenigvuldigen 0,159 kilo met 8600 liter. Zo komen wij uit op een impact van 1366 liter waterbesparing per dag geen vlees gegeten.
Besparing 2 kilo veevoer
Door minder dierlijke producten te eten draag je bij aan een eerlijkere wereldvoedselverdeling en kun je honger elders ter wereld verhelpen. Het land dat nu wordt gebruikt voor het telen van veevoer, kan ingezet worden voor het verbouwen van gewassen die direct door de mens geconsumeerd kunnen worden. Om een kilo dierlijke eiwitten te produceren, is er doorgaans een grotere hoeveelheid plantaardige eiwitten nodig. De Universiteit van Manitoba [4] onderzocht dat voor 1 kilo kippenvlees er 4,55 kilo voer nodig is. Voor 1 kilo varkensvlees is dit 9 kilo voer, en voor 1 kilo rundvlees zelfs 25 kilo.
Hoe berekenen we de impact?
Om de impact te berekenen nemen we het gemiddelde van bovenstaande gegevens. Voor 1 kilo vlees berekenen we dat er 12,85 kilo veevoer nodig is. Voor de gemiddelde dagelijkse vleesconsumptie (0,159 kilo) is 2 kilo veevoer nodig.
Doe je mee?
Natuurlijk is onze berekening een (weloverwogen) schatting. Bovendien zijn er voor dit project meerdere impacts te berekenen. Zoals het benodigde landoppervlak. Heb jij meer informatie over de impact van Minder vlees eten? Deel het met ons en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Draag jij al bij aan deze impact? Eet een dag geen vlees en bespaar 1366 liter water.
Transparantie
Nudge gelooft in transparante cijfers over impact. Wij maken graag een begin met de berekening door bronnen te zoeken en experts te raadplegen. Door deze eerste aanzet te doen willen mensen uitnodigen om met betere cijfers te komen. Lees meer over hoe we dit doen.
Bronnen
[1] Milieu en Natuur, Natuur en Milieu
[2] When the tank is runnig dry, 2014. Vlees Atlas
[3] Milieueffecten van verbeteropties voor de Nederlandse eiwitconsumptie, augustus 2012. CE Delft
[4] Smil, V. Worldwide transformation of diets, burdens of meat production and opportunities for novel food proteins, Enzyme and Microbial Technology, 2012.
Reacties 11










