Match: Smaackmakers adviseert Gemeente Breda over duurzame bedrijfskantine

De Gemeente Breda heeft zichzelf een mooi doel gesteld: een CO2-neutrale gemeente in 2020. Onderdeel van deze plannen is een duurzaam bedrijfsrestaurant. Maar hoe pak je dat aan? Hoe verduurzaam je je kantine, en schotel je je medewerkers tegelijkertijd een lekkere en gezonde lunch voor? Via een interactieve presentatie hielp Smaackmakers de gemeente verder. Barbet Hendriks van de Gemeente Breda vertelt erover.


  • Door

    Liz Moen

    20 april 2015

Om CO2 neutraal te worden, zal de gehele gemeentelijke organisatie een verandering moeten ondergaan. Van een elektrisch wagenpark, duurzame openbare verlichting tot energiezuinige gemeentelijke gebouwen. "Een enorm karwei, het klonk heel lang als ver in de toekomst, maar inmiddels is 2020 redelijk dichtbij. We moeten nu versnellen", aldus Barbet.  

Duurzame bedrijfskantine als visitekaartje

Ook het bedrijfsrestaurant wordt verduurzaamd. Hier is bewust voor gekozen. "De kantine is een centrale plek waar veel mensen komen, ook gasten. Daar kunnen we laten zien dat we daadwerkelijk iets aan het doen zijn." Twee studenten van de opleidingen milieukunde en bedrijfskunde helpen de gemeente bij een onderzoek naar het verduurzamen van bedrijfskantines. Gedurende een halfjaar werken zij aan een haalbaarheidsstudie van een duurzame kantine.

Wakker geschud 

De vriendendienst van Smaackmakers sloot perfect aan bij het vraagstuk van de Gemeente Breda. In februari gaven zij een interactieve prestatie bij de Gemeente Breda over duurzame kantines. "Een aanleiding voor mij om collega’s tegen te komen die op andere gebieden met de kantine bezig zijn. Ik heb een nieuw netwerk kunnen starten binnen de organisatie." Barbet werd vooral wakker geschud als het gaat om eiwitconsumptie en de positieve effecten van een omschakeling naar een plantaardig aanbod. "We kregen een inkijkje in de wetenschappelijke inzichten, maar ook in praktisch handelen: wanneer moet je iets promoten? Haal je in een keer de kroketten van het menu of kun je beter geleidelijk verandering doorvoeren?"

Hoe verder

"Wij hebben het inzicht van Smaackmakers gebruikt in een enquete die we gaan uitzetten onder werknemers. Wat kiezen zij vooral? Wat vinden zij belangrijk? Is dat duurzaamheid, gezondheid, lokale producten of bijvoorbeeld afvalscheiding. Wanneer die resultaten terugkomen, hebben wij een goed beeld van wat een slimme manier is om verandering te implementeren."

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Vrienden van Nudge