Brainstormen over natuurlijk kapitaal

Donderdag 9 april kwamen zo’n 25 nudgers in de Amsterdamse Beurs van Berlage bijeen. Samen met medewerkers van het Ministerie van IenM en het RIVM hadden zij een dialoog over de binnenkort te lanceren ‘Atlas Natuurlijk Kapitaal’.


  • Door

    Alexa Lans

    21 april 2015

Water en schone lucht, bossen en bijen: zomaar enkele voorbeelden van ons natuurlijk kapitaal. Het ministerie beschikt over enorm veel data hierover en wil deze makkelijk toegankelijk maken voor iedereen. Dit doen ze met de Atlas Natuurlijk Kapitaal, kortweg ANK, een online platform over onze natuurrijkdom.  Maar hoe verwerk je die data tot een overzichtelijke informatiebron? En hoe kunnen we de data nuttig gebruiken in ons dagelijks leven? Dat waren de kernvragen in de dialoog.  

Betekenisvolle data

Over één ding is iedereen het deze middag eens: data moeten bruikbaar zijn. Aan alleen kaarten en cijfers heb je niks, dus de ANK moet vooral ook de betekenis, gevolgen en impact duidelijk maken. Want wat betekent een fijnstofconcentratie van 15 µg/m3 eigenlijk? Wat is de impact van bodemverontreiniging? En wat is het gevolg van een verminderd aanbod van natuurlijke bestuiving? Het zijn allemaal thema’s waarbij een goede terugkoppeling en handelingsperspectief voor de gebruiker belangrijk is. 

Eindeloze mogelijkheden

Onder leiding van moderator Sven Polak wordt er flink gediscussieerd over de vraagstukken die met data uit ANK opgelost zouden kunnen worden. Waar de een hoopt dat ANK inzicht kan geven in de algemene luchtkwaliteit, wil de ander vooral weten  wat de temperatuur is van het plaatselijk zwemwater. Ook hondenveldjes, watertappunten, bodemerosie en stooklocaties staan op de wensenlijst. Niet alle problemen die ter sprake komen, lijken met data oplosbaar. De blaadjes op het spoor bijvoorbeeld. Maar toch: wie weet kan ook de NS in de toekomst eerst ANK raadplegen bij nieuwe spooraanleg. 

Koken met tante ANK

Naarmate de avond vordert, worden de ideeën over ANK steeds creatiever. De nudgers zijn op dreef en weten de eerder bedachte problemen rondom natuur moeiteloos om te vormen tot inspirerende oplossingen en handelingsperspectief voor de consument. Zo werd een thematische bosroute bedacht voor de herfst, een natuurijs-alert voor de winter en een bloemenkaart voor de lente. En in de zomer? Een receptenroute langs allerlei eetbare planten, inclusief een speciale recepten-app: Koken met tante ANK. 

Wat betreft de nudgers deze avond zijn de mogelijkheden met ons Natuurlijk Kapitaal oneindig. Ben je ook nieuwsgierig geworden, of heb je een goed idee voor de Atlas Natuurlijk Kapitaal? Stuur dan vooral een mail naar maarten@nudge.nl 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0