Nudgers maken hun eigen schoonmaakmiddelen

Wie duurzaam wil schoonmaken kan daarin steeds een stapje verder gaan. Nudger Francien deed het al heel goed: milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen kocht ze in bulk bij de natuurwinkel. Toch had ze behoefte aan de next level. In de workshop 'Maak je eigen schoonmaakmiddelen' leerde ze hoe ze zelf aan de slag kan. Ze vertelt erover.


  • Door

    Francien van den Berg

    21 april 2015
  • Door

    Liz Moen

    21 april 2015

"Half april was ik bij de workshop maak je eigen schoonmaakmiddelen van Nudge. Met een groep leuke mensen en in een aangename omgeving hoorden we hoe schoonmaken makkelijker en zonder milieu-impact kan. Onder begeleiding van Marieke leerden we meer over het maken van onze eigen schoonmaakmiddelen

Scheikundeles

De workshop vindt plaats op een prachtige locatie: in de kassen van de vroegere stadskweektuin van Haarlem. Te midden van de tropische planten luisteren we naar de introductie. We krijgen een korte en heldere uitleg in scheikunde over pH-waarden, zuren en basen en het verschil tussen soda en baking soda. Omdat de uitleg direct gekoppeld wordt aan schoonmaakactiviteiten in huis, wordt het heel concreet. Zo kun je met baking soda en azijn een heel reinigend scheikundeproefje in je wc-pot doen. 

  

Natuurlijk wassen

Een uitleg over afwasmiddel van klimop vormt een mooi bruggetje naar Jasper van Seepje. Seepje verkoopt schillen van een vrucht uit Nepal die (net als klimop) saponinen bevatten en daardoor een natuurlijk wasmiddel zijn. Waarom zou je chemische middelen gebruiken als er een natuurlijk alternatief is? Bij Seepje is de hele productieketen helder, krijgt iedereen eerlijk betaald en er komt niets chemisch aan te pas.

Het nieuwe nieuw

En dan gaan we aan de slag. Gewapend met de basisingrediënten en een receptenkaart maken we onze eigen allesreiniger, luchtverfrisser en glasspray. Onderling wisselen we tips en ervaringen uit. We gaan als een trein en testen de gemaakte producten uit op ramen en tafels: het werkt! 

 

Blijvend effect

Tevreden ga ik naar huis met mijn zelfgemaakte middelen en een goodiebag met verantwoorde zeepjes van Kandipa en een eco-schuursponsje. Van mijn idee dat je eigen schoonmaakmiddelen maken gedoe zou zijn is niets meer over en ik weet zeker dat het effect van vandaag blijvend is. Raar, dat ons wijsgemaakt wordt dat chemische troep iets schoons op zou leveren en huis-tuin-en-keukenmiddelen ouderwets zouden zijn. Na vanmiddag ben ik ervan overtuigd dat oud het nieuwe nieuw is, in elk geval bij schoonmaakmiddelen."

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0