Wat is de impact van oesterzwammen kweken op koffiedik?

In Nederland drinken we 148 liter koffie per persoon per jaar [1]. Dit is goed voor zo’n 7,1 kg koffieprut. 70% van deze koffie wordt thuis gedronken. Dit biedt enorm veel mogelijkheden. Wist jij dat koffiedik een hoogwaardige grondstof is - ideaal om oesterzwammen op te kweken? Geef jouw koffiedik een tweede leven en maak van een afvalproduct weer een grondstof. Wat is nou eigenlijk de positieve impact van het kweken van oesterzwammen op koffiedik? Nudge zoekt het voor je uit.


  • Door

    Ellen Flipse

    21 april 2015

Hergebruiken 273 kopjes koffie

In de growkit van RotterZwam [2] gaat ca. 2 kg koffiedik, waaraan je oesterzwammen broed toevoegt. Dit broed is meerdere keren te gebruiken. 1 kit levert ca. 250 gram oesterzwammen. De ervaring leert dat de helft van de mensen de kit een tweede keer gebruikt. Daardoor is een gemiddelde van 375 gram oesterzwammen realistischer. Dit resulteert in het hergebruiken van 273 kopjes koffie. 

Hoe berekenen we de impact?

Hoe is het impactcijfer van tot stand gekomen? We gaan uit van een verhouding van 55 gram koffie per liter water. Uitgaande van 200 ml per kopje zijn dit 5 kopjes koffie. 

De impact van oesterzwammen kweken op koffiewik

Omdat op dit moment naar schatting de helft van de mensen de growkit een tweede keer gebruiken rekenen we met gemiddelde cijfers. Wat uitkomt op 3 kg koffiedik en 375 gram oesterzwammen per growkit. 

Transparantie en discussie

Nudge gelooft in transparante cijfers over impact. Wij maken graag een begin met de berekening door bronnen te zoeken en experts te raadplegen. Door deze eerste aanzet te doen willen mensen uitnodigen om met betere cijfers te komen. Lees hier meer over hoe we dit doen.

Natuurlijk is onze berekening een (weloverwogen) schatting. We hebben hierin geen rekening gehouden met het percentage water dat in koffiedik achterblijft, maar gerekend met droge koffiemaling. Een extra voordeel is ook dat dit afval niet getransporteerd hoeft te worden. Heb jij hier meer informatie over? Of over sociale en economische impact van het kweken van oesterzwammen op koffiedik. Deel het met ons en laat een reactie achter onderaan deze pagina. 

Bronnen

  1. Infographic Koffie consumptie in beeld 2012, Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee (Knvkt) 
  2. Medeoprichter Mark Slegers, RotterZwam

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0