Wasvoorschriften voor een duurzame was

Op elk stuk textiel zit er een: een etiket met wasvoorschriften. De icoontjes kennen we allemaal. Het strijkijzer met één, twee of drie stipjes dat aangeeft hoe heet je kunt strijken, het handje in een bak water voor de handwas en het vierkantje met een rondje erin, dat duidt op de droogtrommel. Handig, want ze houden je kleding langer mooi. Zijn ze ook een leidraad voor een duurzame was?


 • Door

  Team Nudge

  22 april 2015

Wasvoorschriften volgen: een langer leven voor je kleding

Wanneer je de wasvoorschriften op het etiket nauwkeurig volgt gaat je kleding langer mee. Door te kiezen voor een lage temperatuur voorkom je dat het textiel gaat krimpen en een niet te hete strijkbout voorkomt lelijke plekken en pluisjes op je kleding. Voor je gaat wassen is het dus raadzaam om even op dit etiket te kijken. Zo voorkom je dat je nieuwe wollen trui na zijn eerste wasbeurt een paar maten gekrompen is.

Duurzame was?

De wasvoorschriften op het etiket helpen je om je kleding en witgoed lang mooi te houden. De icoontjes zijn echter geen leidraad voor een duurzame was. Textiel dat op 60 graden gewassen mag worden of in de droger mag, hoeft dat natuurlijk niet. En vaak is je kleding of witgoed nog helemaal niet zo vuil en is 30 of 40 graden ‘heet’ genoeg.

Milieuvriendelijke wasvoorschriften

 • Was op maat! Let op dat je niet te veel wasmiddel gebruik. 
 • Gebruik een natuurlijke vlekken verwijderaar zoals ossengalzeep. Bij direct gebruik werkt deze vaak net zo goed als de dure vlekverwijderaars. 
 • Let op de verpakking van wasmiddel. Poederwasmiddel zorgt door zijn kartonnen verpakking voor minder afval en een efficiënter transport. 
 • Gebruik wasmiddelen zonder bleekmiddel.
 • Was met een volle trommel. Zo gebruik je je wasmachine optimaal! 
 • Gooi kledingstukken niet zomaar in de was. Hangen er kook luchtjes in je kleding? Een dagje buiten laten luchten doet vaak al wonderen. 
 • Doe de droger de deur uit. Hang je was buiten en laat wind- en zonnekracht hun werk doen! 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Zuid Holland

Was op Maat Challenge


Reacties 0