Duurzaam fietsen loopt nooit meer spaak met de Solarbike

Hij ziet er wat gek uit met die dichte wielen vol zonnepanelen, maar deze elektrische fiets laadt op als 'ie stilstaat en gebruikt de energie tijdens het rijden. Hij zou het wel 70 kilometer vol kunnen houden op een volle lading.


  • Door

    Team Nudge

    23 april 2015

De Solarbike werd gemaakt door Jesper Frausig uit Denemarken. Hij haalt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur, maar standaard kun je er zo'n 25 kilometer per uur mee fietsen. "De zonnepanelen op het wiel zetten de schone energie direct om naar de accu", zegt Frausig. "Als hij stilstaat, laadt hij de batterij. Als hij in beweging is, komt de energie voor de motor uit de batterij en de zonnecellen." 

Aan de Solarbike werd drie jaar gewerkt en in die tijd zijn er twee prototypes gemaakt. De fiets moet helemaal zonder stekkers werken en ook de verlichting moet met zonne-energie aangedreven worden. Op zich hebben we het idee van de Solarbike vaker gezien, maar de panelen moeten zeer efficiënt opladen en de energie wordt op een slimme manier naar het frame gebracht.

De Solarbike is genomineerd voor een 'INDEX: Design to improve life Award'. Of hij daadwerkelijk in productie gaat is nog onbekend, wat hij moet kosten ook

solarbike zonnepanelen

Dit artikel verscheen eerder op de blog van Whocares. Whocares zoekt elke dag naar verschilmakers. Op hun blog verzamelen ze de meest inspirerende en creatieve initiatieven van mensen die elkaar helpen. Ze schrijven over slimme ideeën en hartverwarmende acties, maar vooral over de personen erachter: gewone burgers, entrepreneurs, wetenschappers, kunstenaars en andere ondernemende mensen die de handen uit de mouwen steken en écht iets doen. Whocares is een initiatief van humanitaire organisatie CARE Nederland.   .

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0