Bouw je eigen plastic recycle machine

Plastic wordt maar voor 10% gerecycled. Nieuw plastic maken, is voor de industrie nog altijd efficiënter en goedkoper. Zonde, want recyclen is eigenlijk heel simpel. Met de juiste machines kan iedereen het zelf. Dave Hakkens ontwerpt ze én zet de ontwerpen open source op internet. Zijn missie: lokale plastic recycle werkplaatsen mogelijk maken, overal ter wereld.


  • Door

    Hansje Huson

    28 april 2015

Plastic smelt bij lage temperaturen en kan zonder veel druk in vormen geperst worden. Veel oude plastic voorwerpen kun je dan ook makkelijk een tweede leven geven. Plastic afval is overal in grote hoeveelheden aanwezig. Wanneer je het sorteert, versnippert en smelt, heb je een prima grondstof voor nieuwe producten. Zelf maakte Dave van lege plastic flessen onder meer vazen, lampen en kaarsenstandaards. Zijn ideaal is dat de plastic hergebruiker net zo gewoon wordt als de timmerman en de metaalbewerker.

Kleinschalig en open source

De machines die in de industriële recycling gebruikt worden, zijn grootschalig en duur. Bovendien moet het plastic eerst in grote hoeveelheden ingezameld, getransporteerd en gesorteerd worden. Dave ontwikkelde vereenvoudigde versies die in een kleinschalige recycle werkplaats gebruikt kunnen worden. Door de instructies open source te maken, wil hij de machines voor iedereen beschikbaar maken en de ontwikkeling versnellen. Zijn streven is dat de machines modulair worden, zodat onderdelen snel zijn te vervangen en te upgraden.

Afvalinzameling vaak gebrekkig

Dave gebruikt bewust technieken en materialen die overal ter wereld toegepast kunnen worden. Een van de machines bouwde hij van een afgedankte oven. Er zijn dus geen grote investeringen nodig voor de aanschaf van machines. Dat maakt het laagdrempeliger om een werkplaats te starten. Mensen kunnen daar dan hun plastic afval naartoe brengen, dat dan als grondstof hergebruikt wordt. Zo'n lokale aanpak zou juist in ontwikkelingslanden een belangrijke stap voorwaarts kunnen zijn. Systemen voor afvalinzameling en -verwerking zijn daar vaak niet of nauwelijks aanwezig. 

 

Hergebruik in de 3D printer

Grootschalige plastic recycling is geen optimale oplossing, zegt ook hoogleraar materiaalkunde Joshua Pearce. Het is goedkoper om plastic afval te hergebruiken als filament ('inkt') voor 3D printers. Lokaal hergebruik scheelt bovendien nog eens flink in de kosten voor transport. De Recyclebot en de Filabot zijn kleinschalige recycle-apparaten die speciaal ontwikkeld zijn om filament te maken. Ze zijn vergelijkbaar met de machines van Dave. Voor een werkplaats in een ontwikkelingsland is de prijs van zo'n apparaat echter niet makkelijk op te brengen. Het staat daarom hoog op Dave's verlanglijst om te zorgen dat zijn machines ook filament kunnen maken. Dan kan Kodjo Afate Gnikou uit Togo zijn zelfgebouwde 3D printer voortaan vullen met zelfgemaakt filament!

Net zo'n hit als Phonebloks?

Met dit Precious Plastic-project won Dave een paar jaar geleden al de Eindhovense Social Design Talent Award. Zijn project stond een tijdje stil, toen zijn modulaire smartphone-concept Phonebloks wereldwijd het internet veroverde en tot een samenwerking met Google leidde. Hoe cool zou het zijn als Precious Plastic net zo'n hit zou worden?

Meer lezen?

Op de website Precious Plastic vind je alle ontwerpen, nieuws en een discussieforum. Ook dezeen.com en wired.com besteedden al aandacht aan het Precious Plastic-project. Deze blog is een uitbreiding van een artikel dat eerder verscheen op whocares.me.

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 5

Evelien van Ierssel 24 januari 2018

Bedankt voor het melden Nina! Ik heb de link aangepast :)

Jiska K 30 juni 2018

Wat een super mooi project en geweldig dat het open source is, op naar meer impact en minder milieuvervuiling!

Ik ben benieuwd of iemand hier al mee aan de slag is gegaan en zijn / haar ervaringen wilt delen!

Camiel van Lenteren 22 april 2020

Irritant versimplificeerd, hier vanuit in Timor-Leste (en voormalig uit Zambia en Malawi) kan ik je zeggen, zo simpel is het niet. Ik ben kunstenaar en probeer aardig wat uit.

Het begind met verzamelen, wassen en selecteren. Dat is zwaar werk , smerig werk en super vervelend, niemand doet dat (het afval wordt meestal al niet eens verzameld) maar kan je voor erg weinig laten doen door kinder arbeit in te zetten, wat ook gebeurd. Maar dan moet je nog selecteren op het juiste plastic bij het jusite plastic, wat niet iedereen zomaar kan, en heel veel plastig is niet herbruikbaar (foam . hard plastic) of te vervuilld, wassen behoefd dan ook een machine, en gebruikt zeer veel water.

Shredden lukt nog wel, maar zo een turning molt in het klein maken?, van een 2de hands oven? welke 2de hands oven, een mal (een mal is simpel gezegd, aangewezen en getoond, en klinkt simpel, maar een mal is nog wel het moeilijkste goed te maken end at deze ook lang meegaat) die 2de hands hovens zijn er niet in Timor-Leste, Zambia en Malawi, want die worden al net zolang geruikt totdat ze op zijn (Overigens: een water flesje wordt in aardig wat 3rde wereld landen tenminste 8x opnieuw gebruikt voordat deze wordt weg gemieterd, uit een autoband kunnen 50 nieuwe grondstoffen/producten gehaald en gemaakt worden), een nieuwe oven is onbetaalbaal, maar last but nit least: denk even heel simpel na over de mal die hij heeft voor een tol, hoe simpel denken we hier op facebook dat die te maken is? En even een professional inschakelen? even? En wat denk je dat dat kost?

Er is volgens mij maar 1 oplossing, statiegeld en de vervuiler betaald (Coca-Cola is verantwoordelijk voor alle coca-cola plastic, simpel). Daarnaast stoppen met foam plastic en niet herbruikbaar wegwerp plastic.

Sorry my dear @JoshuaPearce #JoshuaPearce, this is to symplistic, I invite you to come to Timor-Leste, and try to built it al here, from scratch, with a minimim budget, collect the plastic uourself, wash it, select it, make the molds and start from there. I am not thinking is non-sulutions, and I apriciate your ideas to help, but there are more things to do that meat the eye.

Mohamed Zaryouh 3 oktober 2021

Ik zou graag in contact willen komen. Ik heb veel vragen over de machine.