Wormenhotels: aandacht voor de bodem

FoodGuerilla opent de kleinste hotelketen van Amsterdam. Vijf Amsterdamse krijgen een mini-replica: het Wormenhotel. Ze bieden onderdak aan compostwormen die het organisch afval uit de hotelkeukens omzetten in vruchtbare grond. Met deze actie vraagt FoodGuerilla aandacht voor de plek waar al het leven begint: een gezonde bodem.


  • Door

    Team Nudge

    28 april 2015

Op 8 mei worden de Wormenhotels in Amsterdam officieel geopend. Je vindt ze bij het Amstel Hotel, Het Volkshotel, Casa400, Conscious Hotel Vondelpark en het NH Barbizon Palace. 

 

Wormen: helden van onze bodem

Wormen spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van onze bodem. Ze graven tunnels die tot wel 100 liter water kunnen verwerken, ze zorgen voor ruimte en zuurstof in de grond en het allerbelangrijkste: ze eten resten van bladeren en takken en zetten die om in compost.

Landbouwgrond uitgeput

Lokaal composteren is een stap op weg naar een sluitende kringloop. En dat is wat ook op grote schaal heel hard nodig is. Door slecht bodemgebruik verliezen we elke minuut 30 voetbalvelden aan vruchtbare grond. Dagelijks wordt de bodem vernietigd door het verbouwen van gewassen in monoculturen, het omploegen van de bodem en het strooien van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Wanneer planten groeien, onttrekken ze voedingsstoffen aan de bodem. De bodem is een levend organisme dat gevoed moet worden. Kunstmest voedt rechtstreeks de planten, maar verstoort juist het natuurlijk evenwicht in de bodem. Ruim een kwart van alle landbouwgrond is de afgelopen 40 jaar verloren gegaan. Om het tij te keren, heeft de VN 2015 uitgeroepen tot Jaar van de Bodem. In 2050 moeten we immers 9 miljard mensen voeden..

Wormenhotel: maak er zelf ook eentje!

Zelf een wormenbak maken, dat is geen ingewikkelde klus. Met een paar plastic bakken of emmers met deksel zet je er simpel eentje in elkaar. In ons project Start een wormenbak vind je alle informatie die je nodig hebt. Ook FoodGuerilla geeft een handleiding

Doe je mee als wormenafhaalpunt?

Compostwormen kun je kopen, online of bij een winkel voor sportvissers. De makkelijkste manier is natuurlijk om wat wormen op te halen bij een collega-composteerder. Heb jij een goedwerkende wormenbak? Of heb je een composthoop in je tuin? Dan kun je enthousiaste composteerders op weg helpen. Zet jezelf op onze kaart als compostwormen-afhaalpunt. Je ontmoet mede-tuiniers uit je buurt en je helpt ze op weg met een bakje wormen - en je hebt vast ook nog wel wat praktische tips.

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Verspil geen schil


Reacties 0