In de spotlights: Tim

Regelmatig zetten Ebbie & Ivy een nudger in de spotlights. Dit keer portretteren ze Tim de Broekert. Als Stadsboer tovert hij in Amsterdam braakliggend terrein om tot moestuinen.


  • Door

    Charlotte Tonino

    29 april 2015
  • Door

    Hellen Lerou

    29 april 2015

'Nu is hét moment om onze levenswijze en productieprocessen anders te gaan inrichten. Juist omdat er zoveel mogelijkheden liggen om te verduurzamen', aldus Tim de Broekert. Zijn handen jeuken om die uitdaging aan te gaan. In zijn werk en als vrijwilliger spoort hij bedrijven en mensen aan om niet alleen te nemen van onze omgeving, maar er ook iets voor terug te doen. Want alleen door een langdurig partnership gaan we het samen redden.

Duurzame innovatie en new business

Als strateeg bij de Rainbow Collection stimuleer ik verduurzaming door bedrijven kansen te laten zien die er op dat gebied liggen. Vaak wordt er alleen gedacht aan besparen, maar het is ook een uitgelezen kans om te innoveren en zaken slimmer en duurzamer aan te pakken. Neem bijvoorbeeld Tele2. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat is voor hen verbindingen leggen in brede zin. Met het aanleggen van internet- en telefoonverbindingen, dragen zij bij aan een koolstofarme economie. Want door hun kabels worden kantoren steeds meer paperless en hoeven mensen minder te reizen. 

Maar de datacenters die Tele2 daarvoor gebruikt, stoten teveel energie uit. Daarom zijn we samen op zoek gegaan naar duurzame innovaties voor energie-efficiëntere toepassingen. Door deze turnaround is Tele2 een zeer interessante businesspartner geworden. Zo zijn ze nu vaste leverancier geworden van alle data- en internetverkeer van de overheid. Nieuwe business met duurzame innovatie als drijfveer. De wereld en je bedrijf een stukje beter maken. Zo’n kans kun je toch niet laten lopen?

Eten uit je eigen moestuinbak

Maar ook particulieren kunnen hun steentje bijdragen. Daarom zet ik me in voor de stichting Stadsboeren Amsterdam. Samen met zes andere vrijwilligers tover ik tijdelijk braakliggende terreinen om tot moestuinen. Zodat er midden in de stad eigen groente en fruit kan worden geteeld. Nu kun je ons vinden in de tuin van Lab 111 in Amsterdam Oud-West en op Buiksloterdijk 270, de Ruimtetuin in Amsterdam Noord. Iedereen die mee wil doen, krijgt een bak van 1 bij 1.20 meter. Via Facebook, onze website en workshops geven we tips hoe je je moestuin het beste kunt bewerken. Nu vaak door externe biologen, want wij blijven stadsboeren. Behalve dat er door ons initiatief meer groen komt in de stad, merken we dat er een beter contact komt tussen de buurtbewoners. Je hebt toch andere gesprekken als je zij aan zij in het weekend staat te wieden. En onze openings-, midzomer- en oogstfeesten zijn behalve informatief ook heel gezellig.

Het geeft me een goed gevoel dat mensen door hun eigen moestuin weer zien waar voedsel vandaan komt. Een frisse tegenhanger voor de ondoorzichtige voedselindustrie van vandaag. De oogst is nog niet zodanig dat het de boodschappen vervangt. Maar af en toe eten uit je eigen bak of een kruidenthee van je eigen munt, maakt je wel deels zelfvoorzienend. Al deze aspecten bij elkaar maken een mooi begin voor een duurzamer Amsterdam!

Stadsboeren moestuin

Jouw bijdrage telt!

Nu is de tijd rijp om verschil te maken. Voel je als individuele nudger dus niet ontmoedigd om een bijdrage leveren. Doe het gewoon! Want iedere duurzame actie is weer een aansporing voor bedrijven en de overheid om het anders te gaan regelen. Echt, iedere actie telt! 

 

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project