6x kruidenthee uit eigen tuin

Met een theetuintje kun je zelf kruiden en planten groeien om een heerlijke melange te maken. Thee uit je eigen tuin (of balkon) is niet alleen lekker, het is ook lekker duurzaam. Bovendien staan al die geurende plantjes heel gezellig. Met deze kruiden heb je altijd een verse pot thee in huis!


  • Door

    Alexa Lans

    1 mei 2015

Munt

Het is waarschijnlijk het bekendste verse theekruid: munt! En het is nog hartstikke makkelijk te groeien ook. 
Kweken: Met een wortel- of stengelstek kun je al snel oogsten en april/mei is de beste tijd om hem te planten. Kies voor de munt een plekje in de zon of halfschaduw en zorg dat de aarde goed vochtig is. Munt groeit snel en is een echte woekeraar, het is daarom aan te raden dit kruid in een pot te planten. Er bestaan allerlei soorten munt, waaronder ananasmunt, grapefruitmunt en gembermunt. Er bestaat zelfs chocolademunt!
Thee: Om thee te maken pluk je een handjevol verse blaadjes of knip je 2 à 3 takjes van de plant. Giet hier kokend water overheen en laat een paar minuten trekken, daarna kun je de blaadjes verwijderen. Heerlijk met honing of rietsuiker. Munt is ook goed te gebruiken om een verfrissende ijsthee te maken.

Citroenverbena

Citroenverbena, ook wel verveine genoemd, is een ideale plant om thee mee te maken. 
Kweken: Dit niet-winterharde struikje met langwerpige blaadjes kan het beste in een grote pot worden geplant. Citroenverbena is minder algemeen verkrijgbaar als de andere kruiden in dit rijtje, dus als je ze ergens in pot tegenkomt: meteen meenemen! Vanaf de lente zet je de plant met vochtige aarde in de volle zon. Nieuwe plantjes kun je stekken van jonge groene scheuten en kun je het best in mei planten.
Thee: Citroenverbena heeft een uitgesproken citroensmaak. Voor de thee kun je zowel verse blaadjes als hele takjes gebruiken, knip wel uit de toppen van de struik. Ook lekker is een mix van citroenverbena, munt en brandnetel. Net als munt is citroenverbena ook heerlijk in een ijsthee.

Brandnetel

Brandnetel staat bij de meeste mensen vooral bekend als een venijnig onkruid, maar je kunt er ook heerlijke thee mee maken.
Kweken: Brandnetel vind je bijna overal, dus je kunt het kruid makkelijk plukken (met handschoenen!) tijdens een ommetje. Let daarbij wel op dat je de brandnetel niet plukt naast een autoweg, spoorbaan of uitlaatplek. Wil je toch zelf brandnetel planten, dan kun je het beste een wortelstok gebruiken. Ook de brandnetel kun je vanwege het woekeren het beste in een pot zetten. Je kunt brandnetel vrijwel de hele lente en zomer planten, ze groeit het snelst op een halfzonnige plek.
Thee: Brandnetel heeft een mild kruidige smaak die wel eens met spinazie wordt vergeleken. Alleen de toppen van de jonge scheuten kun je oogsten voor thee. Wanneer de plant in de zomer harder wordt en zaden begint te vormen wordt de brandnetel namelijk bitter. Brandnetelthee is lekker in een mix met bijvoorbeeld munt en een schijfje citroen.

Citroenmelisse

Niet alleen thee wordt lekker met citroenmelisse, deze plant voorziet ook de hele omgeving van een fijne citrusgeur. 
Kweken: Deze plant wordt zo’n halve meter hoog en kan in de lente zowel gezaaid als gestekt worden. Citroenmelisse groeit makkelijk, maar wel langzaam: pas in het tweede jaar kun je de takjes oogsten. De plant groeit op elke vochtige grondsoort en doet het goed in een halfzonnige omgeving. Zorg er wel voor dat de omgeving niet te vochtig is, want de citroenmelisse is gevoelig voor schimmel. Om te oogsten kun je gedurende de zomer constant de blaadjes en topjes plukken. 
Thee: Alhoewel de plant sterk ruikt, is de citrussmaak van citroenmelisse subtieler dan die van citroenverbena. Hierdoor kun je veel van de citroenmelisse in de thee gebruiken zonder dat de smaak overheersend wordt. Om thee te maken van citroenmelisse giet je heet water over een handjevol gekneusde bladeren. Zeef de blaadjes er na 3-5 minuten uit om een bittere smaak te voorkomen. Citroenmelisse is lekker in een mix met munt of kamille en kan ook in ijsthee gebruikt worden.

Kamille

Kamille is niet alleen lekker om thee van te maken, het ziet er ook nog eens heel vrolijk uit in de tuin! 
Kweken: Je kunt kamille vanaf maart direct in de volle grond zaaien. De plant groeit makkelijk in de volle zon en bloeit van mei tot september. Van kamille kun je alleen de bloem (zonder steeltje) gebruiken. Je kunt de kamillebloemen het beste oogsten op een zonnige dag, ze bevatten dan de meeste olie.
Thee: Kamillethee heeft een zachte en karakteristieke smaak. De thee maak je met een handjevol verse of een paar gedroogde bloemen. Om de bloemen te drogen leg je ze in de zon, of in een afkoelende oven. Kamillethee is lekker met wat honing, of gemengd met munt en citroenverbena.

Salie

Het veelzijdige salie kan zowel gebruikt worden bij het koken, als om een heerlijk kruidige thee mee te zetten. 
Kweken: Salie is een struikachtige vaste plant en wordt ongeveer een halve meter hoog. Je kunt salie het beste zaaien in het voorjaar, in een kas of op de vensterbank. Na ontkiemen kun je de salie verplanten in de volle zon. Geef water met mate, want als de salie in te natte aarde staat wordt ze vatbaar voor schimmels. Er zijn verschillende soorten salie, zoals honingmeloensalie en muskaatsalie, met elk een eigen smaak.
Thee: Van salie kun je zowel de bladeren als de bloemen gebruiken om thee mee te zetten. Je hebt maar weinig nodig om een sterk smakende thee te maken: één tot drie blaadjes zijn al genoeg voor een hele pot! Omdat salie zo’n overheersende smaak heeft is het moeilijk te combineren met andere kruiden, wel kun je het iets zoeter maken met honing.


 
Wat is jouw favoriete thee-uit-eigen-tuin? We horen het graag!

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project