Stinkt je wasmachine? Tips tegen wasluis

Ken je dat? Je haalt je was uit de wasmachine en het ruikt niet fris. Sterker nog: het stinkt. Grote kans dat je te maken hebt met wasluis, een veel voorkomende oorzaak van een stinkende wasmachine. Minder wasmiddel gebruiken en af een toe een kookwas helpen je wasmachine te reinigen.


  • Door

    Suzanne Derksen

    11 mei 2015

Wasluis? Als je nu moet denken aan tientallen krioelende beestjes in je wasmachine, wees niet bang Het gaat hier niet om echte luis, maar om een vettig goedje dat bij het wassen achterblijft in de machine. Wasluis, ook wel vetluis genoemd, is een bron van bacteriën die bestaat uit een smurrie van lichaamsvet, haren, huidschilfers en wasmiddel De bacteriën zorgen voor een onaangename geur in je machine en in je pas gewassen kleding. Bovendien kan het lelijke vlekken in je kleding veroorzaken.

Lage temperaturen en te veel wasmiddelen

Hoe komt die wasluis in je wasmachine? Er zijn twee belangrijke oorzaken: wassen bij lage temperaturen en teveel wasmiddel gebruiken. De afgelopen jaren zijn we op steeds lagere temperaturen gaan wassen. Echte kookwasjes zoals die vroeger werden gedraaid, komen bijna niet meer voor. Dat is lekker voordelig én goed voor het milieu, maar het creëert ook een klimaat waarin de wasluis goed gedijt. Bovendien zijn we grotere hoeveelheden wasmiddel gaan gebruiken. En dat verergert het probleem. Veel wasmiddelen bevatten namelijk silicaat-klei, de voedingsbron voor de wasluis Wasmiddelen worden steeds geconcentreerder. Je hebt vaak veel minder nodig dan je denkt. En met zachter water kun je nóg zuiniger doseren.

Hoe kom je er vanaf?

Als je wasmachine stinkt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. De simpelste manier: laat de wasmachine leeg draaien met het programma voor kookwas of kies de hoogst mogelijke temperatuur. Bijvoorbeeld 90 graden. Zo kun je de luis ‘uitkoken’: bij zulke hoge temperaturen overleven de bacteriën niet. Je kunt ook wat soda of schoonmaakazijn (nooit allebei tegelijk!) toevoegen. Wat je in elk geval niet moet doen, is de volgende keer gewoon een extra schepje wasmiddel toevoegen. Daarmee maak je het probleem alleen maar erger!

Houd je wasmachine schoon!

Hoe kun je het ontstaan van wasluis voorkomen? De belangrijkste remedie: je wasmachine goed schoon houden. Je zou denken dat een wasmachine zichzelf schoon wast, maar dat is niet zo. Met deze tips voorkom je dat je was gaat stinken:

  • Het allerbelangrijkste: gebruik niet meer wasmiddel dan nodig. En dat is vaak minder dan je denkt. Door je wasmiddel af te meten, weet je zeker dat je niet te veel gebruikt.
  • Draai regelmatig een (korte) kookwas, ook wel onderhoudswas genoemd. Als je geen wasluis hebt, kun je dan natuurlijk ook meteen je witte katoenen lakens in de machine stoppen! Maandelijks een kookwas is vaak voldoende om je machine schoon te houden. Maar woon je met een gezin van vier en draait de wasmachine elke dag op volle toeren, dan is een wekelijkse kookwas geen overbodige luxe.
  • Maak de rubber randen en het zeepbakje regelmatig schoon. Wasmiddelresten en achtergebleven haren zijn immers het begin van wasluis!
  • Check zo nu en dan of het filter van je wasmachine niet verstopt is. 
  • Laat na het wassen de deur van je wasmachine altijd open staan. De binnenkant van je wasmachine is namelijk nog vochtig, en zo creëer je een ideaal klimaat voor wasluis-bacteriën.

Deze blog is geschreven in het kader van het project Was op Maat.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Zuid Holland

Was op Maat Challenge


Reacties 3

a droog 7 januari 2016

Grootmoeders tip : voeg bij elke wasbeurt in het doseerbak een handje soda toe, een scheut azijn en dan gewoon een beetje wasverzachter, niet teveel van dit laatste want ook dit is vettig. azijn en soda zijn goed voor de machine en ook voor de kleding dus... gewoon doen en je hebt nergens last van.

Bruno Braakhuis 7 januari 2016

Klinkt goed! En dan geen wasmiddel? Doet het ook iets slijtage van textiel?

Heleen van Arnhem 2 april 2016

Ik doe altijd soda met weinig wasmiddel. Van wasmiddel heb je minder nodig op die manier. Ook het bakje waar je wasmiddel in doet moet je af en toe uit de machine halen (voorzichtig) en goed wassen. Heb ook wel eens Calgon poeder waar ik weinig (een eetlepel) van bij het wasmiddel doe, dan ipv soda.