Waterhardheid; waarom zachter water?

Drinkwater bevat verschillende stofjes, zoals calcium en magnesium. Deze zijn in douches en op warmte-elementen zichtbaar als een witte kalkaanslag. Water dat veel kalk bevat wordt hard water genoemd. Sinds de jaren tachtig hebben Nederlandse waterbedrijven het drinkwater onthard. Dit jaar gaat PWN het drinkwater in Noord-Holland verder ontharden tot de categorie ‘zacht water’. Waarom geven wij de voorkeur aan een lagere waterhardheid?


  • Door

    Arjen Grent

    19 mei 2015
  • Door

    Suzanne Derksen

    19 mei 2015

Wij spraken over dit onderwerp met Arjen Grent, beleidsontwikkelaar bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Waterhardheid; wat is dat eigenlijk? 

'Hoe hard het water is verschilt per regio en is afhankelijk van de bron waaruit het wordt opgepompt. In het ene gebied zitten er bijvoorbeeld meer kalklagen in de bodem dan in het andere. De waterhardheid drukken we in Nederland uit in Duitse graden (dH) of in millimol. Beneden 8dH is water zacht en boven 12dH hard. 1 Millimol is 5,6 dH. Daartussen wordt het gemiddeld hard water genoemd.'

Waarom zachter water

'Al dat kalk in het water vormt kalkaanslag op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasmachines, waterkokers en op kranen. Om die reden wordt water al sinds de jaren 80 onthard door drinkwaterbedrijven. Voor die tijd stond dit nog niet op de agenda. Het was duur en de drinkwatersector concentreerde zich in eerste instantie op het toegankelijk maken van drinkwater voor iedereen.'

Hoe het in zijn werk gaat

'Voor een lagere waterhardheid zijn verschillende technieken beschikbaar, onder andere de toevoeging van natronloog. Het is simpel. Je zet de kraan met natronloog iets wijder open. Dit kost wat geld, want je hebt extra grondstof nodig. Maar uiteindelijk is deze investering veel lager dan de maatschappelijke besparing. Bovendien levert het milieurendement op.’

Een laatste stapje

Om die reden wordt het water in Noord-Holland nu opnieuw zachter gemaakt, tot 7,8 dH. Arjen: ‘Deze stap zorgt ervoor dat het drinkwater in de categorie ‘zacht water’ terechtkomt. En dit heeft veel voordelen. Kijk maar eens op de verpakking van je wasmiddel. Daar zie je dat je voor zacht water minder wasmiddelen nodig hebt. Want hoe lager de waterhardheid des te minder wasmiddel (en shampoo, schoonmaakmiddelen, handzeep) je nodig hebt.’

Wassen op maat

'Zacht water is niet alleen goed voor de levensduur van je apparaten, maar ook gunstig voor het milieu. Door te Wassen op maat heb je minder wasmiddel nodig en komen er minder resten wasmiddel in het afvalwater terecht. Daardoor hoeven de rioolwaterzuiveringen van de waterschappen minder zeepresten uit het water te halen. Dat bespaart energie en geeft minder slib.'

Deze blog is geschreven in het kader van het project Was op Maat in Noord-Holland. Dit project is inmiddels afgesloten.

Op dit moment voeren we samen met drinkwaterbedrijf Oasen de Was op Maat campagne uit. Kijk voor meer informatie én om je direct in te schrijven voor de online challenge op www.wasmaatje.nl.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0