Een groene wijk: buurtinitiatieven redden oude boomgaarden

Kartrekkers van het Dijk van een Wijk idee ‘Voor een appel en een peer’ zijn Simone en Jannie voor wijktuin Broekweg en Bert, initiatiefnemer van perenboomgaard De Hof van Segwhaert. Gemeentelijke bezuinigingen brachten de boomgaarden in gevaar. Dankzij grote hulp van buurtbewoners kunnen deze groene plekken blijven bestaan.


  • Door

    Liz Moen

    28 mei 2015

Op 17 juni wordt bekend gemaakt wie van de Dijk van een Wijk finalisten de 10.000 euro wint en hun idee kan realiseren. In aanloop hiervan laten we je kennismaken met de finalisten. Om welke wijk gaat het? Waarom kan hun wijk het prijzengeld goed gebruiken? En hoe willen ze dit bereiken? Het winnende idee in de categorie Groen ‘Voor een appel en een peer’ zet zich in voor het behoud van twee boomgaarden in Zoetermeer.

Kun je meer vertellen over jullie wijk?

"Tot voor kort was Zoetermeer een dorp op het platteland, maar inmiddels is het een snel groeiende stad. Gelukkig zijn er delen van het platteland bewaard gebleven. Onze huizen zijn gebouwd rond een aantal oude boomgaarden die worden gebruikt als wijk/school/kruidentuinen. De ene boomgaard staat in de wijk Broekweg en de ander in de wijk De Leyens. Met behulp van burgerinitiatieven hebben wij deze kunnen redden. De wijken hebben ieder hun eigen karakter en worden door het groen met elkaar verbonden. Bovendien bevorderen de boomgaarden de biodiversiteit en de identiteit van de wijk. En benadrukken ze het cultureel landschap, daar ze beide gelegen zijn aan oude wegen."

Waarom Dijk van een Wijk?

"We kunnen het prijzengeld natuurlijk goed gebruiken. Daarnaast levert Dijk van een Wijk ook bekendheid en herwaardering voor de stad. Zoetermeer wordt gezien als een saaie stad met veel nieuwbouwwijken. We hebben dan wel geen stadsgeschiedenis zoals Den Haag, Leiden of Delft, maar we zijn wel een fijne groene woonomgeving te midden van deze steden. Door middel van Dijk van een Wijk hopen we dat mensen anders naar de stad zullen gaan kijken."

Wat hopen jullie te bereiken met de €10.000,-?

"Om te beginnen kunnen we het geld goed gebruiken voor het onderhoud van beide boomgaarden. Op dit moment staan er veel oude, dode bomen die geen vruchten meer dragen. We willen deze vervangen met nieuwe, volgroeide bomen die passen in het geheel. Op een deel van de boomgaard willen we schapen laten grazen en daarom moet er een omheining worden geplaatst. In Wijktuin Broekweg willen we het fruit gaan verwerken tot sap en ijsjes, een theehuis bouwen en het schooltuinprogramma kunnen voortzetten. Op De Hof van Seghwaert willen we komend jaar een stilte tuin, een natuurbelevingstuin voor de jeugd en een wijngaard aanleggen."

Hoe hebben jullie stemmen verzameld?

"We hebben de actie gedeeld op Facebook, bekenden gevraagd om op ons te stemmen en geflyerd in de buurt. Om een breder publiek te bereiken hebben we tijdens de Moestuintjes in de Albert Heijn gestaan om stemmen te werven. Daarnaast heeft de actie in het lokale weekblad gestaan en hebben alle scholen die gebruik maken van de schooltuintjes het vermeld in hun nieuwsbrief."

Welk advies zou jij geven aan mensen die zelf iets willen starten in hun wijk?

"Maak kenbaar in je wijk wat je aan het doen bent en wat je wilt bereiken. Het is belangrijk om draagvlak te creëren. Wij zijn de trekkers, maar hadden het nooit kunnen doen zonder buurtbewoners."

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project