Wat is de impact van een stroomloze deurbel?

Hij wordt nauwelijks gebruikt, maar staat dag en nacht aan: de deurbel. Ook als er niet aangebeld wordt loopt er continu stroom door de transformator, waardoor deze een grote sluipverbruiker is. Zonde, terwijl de oplossing simpel is. Met een ouderwetse deurklopper, mechanische deurbel of een deurbel op zonne-energie verbruik je helemaal niets. Wat is nou eigenlijk de positieve impact van zo’n stroomloze deurbel? Nudge zoekt het voor je uit.


  • Door

    Alexa Lans

    28 mei 2015

6 euro per jaar

Hoeveel energie kan zo’n klein apparaatje nou eigenlijk verbruiken? De conventionele deurbeltransformator gebruikt 26,3 kWh per jaar [1]. Dat is genoeg stroom voor 43 wasbeurten, 19 keer vaatwassen of een jaar lang strijken [2]. Als we dit stroomverbruik uitdrukken in geld komen we uit op zo’n 6 euro per jaar [3]. Over een heel leven genomen ben je dan al snel honderden euro’s kwijt aan een deurbel.

Hoe berekenen we de impact?

De standaard deurbel verbruikt 0,003 kWh per uur, dus 0,072 kWh per dag [1]. Dit maal 365 dagen in een jaar staat gelijk aan een verbruik van 26,3 kWh per jaar. Wetend dat 1 kWh gemiddeld 23 cent kost [3], zijn de kosten van een elektrische deurbel dan 6,05 euro per jaar. Dat lijkt misschien weinig, maar laten we het eens in het groot bekijken. Er zijn in Nederland 7,51 miljoen huishoudens [4], met elk een eigen deurbel. Laten we zeggen dat grofweg 80%, dus 6,00 miljoen van deze huishoudens een standaard elektrische deurbel heeft. Dat zou betekenen dat, als alle huishoudens overstappen op een stroomloze deurbel, we samen wel 36,33 miljoen euro kunnen besparen!

Doe je mee?

Natuurlijk is onze berekening een (weloverwogen) schatting. Heb jij meer informatie over de impact van stroomloze deurbellen? Deel het met ons en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Draag jij al bij aan deze impact? Doe mee en neem ook een deurbel zonder elektriciteit!

Transparantie

Nudge gelooft in transparante cijfers over impact. Wij maken graag een begin met de berekening door bronnen te zoeken en experts te raadplegen. Door deze eerste aanzet te doen willen mensen uitnodigen om met betere cijfers te komen. Lees meer over hoe we dit doen.

Bronnen

[1] Olino, De standaard deurbel en zijn verspilling, 2009.
[2] Nuon, Energie besparen
[3] Watkostenergie.nl
[4] CBS, Huishoudens, 2013.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project