Zonnepanelen: de checklist!

Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten. Hoe bepaal je dan welke zonnepanelen voor jou geschikt zijn? Wij vroegen het zonne-expert en nudger Jan-Willem. Hij legt je uit welke vragen je moet stellen én hoe je ze kunt beantwoorden, zodat je door de zonnepanelen het bos weer kunt zien.


  • Door

    Jan-Willem Jehee

    28 mei 2015

Wat vind je het belangrijkst aan zonnepanelen?

"Zonnepanelen kunnen aangepast worden op jouw specifieke wensen. Het ontwerp van je zonnepanelen hangt af van je uitgangspunten. Wil je zoveel mogelijk stroom opwekken of wil je een spaarpotje voor de toekomst? Of vind je het vooral belangrijk dat de panelen mooi wegvallen tegen je zwarte dakpannen? Geef deze informatie mee bij je offerte aanvraag, zodat dit meegenomen kan worden in het zonnepanelen-ontwerp."

Wat wil je dat er wordt geleverd?

"Wil je alleen de materialen bestellen, of wil je alles ook geïnstalleerd hebben? De meeste mensen kiezen voor het laatste. En moet de installateur dan ook een groep aanleggen, of een extra aardlekautomaat installeren? Maak hier altijd duidelijke afspraken over in een offerte. Voorkom meer werk door de afspraken vast te leggen in een opnamerapport, waarin je vooral ook afspraken maakt over hoe je de afwerking binnenshuis voor je ziet."

Hoeveel stroomopbrengst kun je verwachten van de zonnepanelen?

"Dat zonnepanelen een goed rendement hebben, is bekend. Maar hoeveel precies? Dit hangt af van je situatie. Wat is de oriëntatie van je dak? Heb je bomen die schaduw geven? Of heb je een dakkapel? Laat je goed voorlichten over hoeveel stroom zonnepanelen in jouw situatie op kunnen wekken. Het meeste inzicht krijg je door een opbrengstberekening te laten maken."

Wat is de kwaliteit van de zonnepanelen?

"Het is lastig om de kwaliteit van een zonnepaneel te beoordelen door te kijken naar de buitenkant. Toch kan je op een eenvoudige manier controleren of het met de kwaliteit van een merk goed zit. Simpelweg door op het internet te controleren of er met deze panelen grote projecten (> 4000 panelen) gebouwd zijn. Deze grote projecten zijn namelijk vrijwel altijd door banken meegefinancieerd. Voorafgaand aan deze financiering hebben de banken de panelen op kwaliteit laten toetsen; alleen panelen  van goede kwaliteit konden voor financiering in aanmerking komen. Een groot project heeft dus altijd gebruik gemaakt van goede kwaliteit panelen."

Wat is de kwaliteit van de installateur?

"Zonnepanelen moeten 25 jaar lang hun werk doen. Dat vraagt ook iets van de installateur, die ze monteert. Kies daarom een ervaren installateur. Inmiddels is er een keurmerk ontwikkeld: het Zonnekeur. Zonnekeur installateurs zijn aantoonbaar ervaren én hebben met goed gevolg examens afgelegd."

Zonnepanelen ‘monitoren’?

"Met ‘monitoring’ sluit je je zonnepanelen aan op het internet. Het voordeel: je hebt altijd inzicht in de energie die de panelen opbrengen. Bijvoorbeeld via de computer of via een app op je telefoon. Als er een fout optreedt, dan krijg je een e-mail zodat je direct op te hoogte bent. Wel even opletten; je hebt monitoring systemen met en zonder abonnementskosten."

Ten slotte

"Zorg dat je ook ná de installatie weet wat er op je dak ligt. Vraag je leverancier om een opleverdocumentatie te maken met daarin bijvoorbeeld onderhoudsvoorschriften, garantiebewijzen en de specifieke serienummers van de gebruikte componenten. Zo weet je ook in de toekomst hoe je het beste met je panelen om kunt gaan."

Jan-Willem Jehee is gespecialiseerd in zonnestroom en heeft veel ervaring als zonnepanelen-adviseur. Heb jij nog vragen over zonnepanelen? Wil je graag weten of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak? Of ben je zo enthousiast geworden dat je ze eigenlijk meteen wil plaatsen? Op donderdag 25 juni organiseert Jan-Willem een vrijblijvende avond over zonne-energie. Je bent van harte uitgenodigd, laat hem even weten dat je komt per mail

Schreeuw het van de daken!