Van aardappelschil tot wortelloof

Voedselverspilling kun je zelf op heel veel manieren verminderen. Wist je dat je bloemkoolbladeren, broccolistelen, radijsblaadjes en venkelstelen prima kunt gebruiken? Het inspirerende Vlaamse kookboek 'Van aardappelschil tot wortelloof' geeft een nieuwe impuls aan no waste cooking. Wat dacht je van guacamole van broccolisteel?


  • Door

    Team Nudge

    3 juni 2015

Koken met groente-afval

Wortelloof, bloemkoolbladeren of broccolisteeltjes kun je simpel in de soep gooien. Maar dit kookboek gaat een stap verder. Met bijvoorbeeld een pesto van fris wortelloof, een pizza belegd met verse radijsblaadjes en chips van aardappelschillen. Van overrijp fruit maak je een heerlijke compote en van eiwit lekkere koekjes. Ook de enorme berg erwtenpeulen die je overhoudt na het doppen van de erwten uit je moestuin hoeft niet naar op de composthoop. Je kunt er een smakelijke soep of saus van maken.

Eenvoudige recepten

In het kookboek vind je 42 recepten voor 12 soorten groenten en fruit: appel, aardappel, biet, bloemkool, broccoli, koolrabi, erwten, prei, snijbiet, radijs, venkel en wortel. De recepten zijn heel eenvoudig. Soms zijn het recepten uit grootmoeders tijd, toen men veel zelf kweekte en niet de luxe had om iets weg te gooien. Andere ideeën komen uit de wereldkeuken of van bewuste tuiniers en koks. De handige index rangschikt de gerechten alfabetisch én per groente of fruit.

'Van aardappelschil tot wortelloof' kost € 14,95. Het is online en bij elke boekhandel te bestellen. Als voorproefje geven we drie recepten uit het boek.

Wortelloofpesto

100 g wortelloof (2/3 van het bovenste gedeelte van het loof, het onderste deel is bitter)
50 g pijnboompitten
50 g gemalen Parmezaanse kaas
2 knoflookteentjes
6 eetlepels olijfolie
peper

Pluk de blaadjes van het wortelloof. Gebruik de steeltjes niet, die geven een bittere smaak. Hak alle ingrediënten fijn in een hakmolen of keukenmachine. Proef en voeg eventueel nog wat olijfolie toe als de pesto te droog is.

  

Broccolisteelguacamole

voor 4 personen

2 broccolistelen
1 knoflookteentje
2 lente-uitjes
1/2 groen chilipepertje
sap van 1/4 citroen
1/4 bosje koriander
zout

Schil de broccolistelen en kook of stoom ze in 8 minuten gaar. Pers de look. Snijd de lente-uitjes zeer fijn. Verwijder de zaadjes uit het chilipepertje en snijd zeer fijn. Rits de blaadjes koriander van de steeltjes en hak fijn. Snijd de broccolistelen in kleinere stukjes en pureer ze met de look en citroensap. Meng er de lente-uitjes, chilipeper en koriander onder en breng op smaak met zout. Serveer als dip met tortillachips.

Bloemkoolbladeren zoetzuur

4 bloemkoolbladeren
2 eetlepels arachideolie
1 ui
1 onbehandelde (biologische) sinaasappel
2 cm gember
30 g suiker
2 eetlepels wijnazijn
peper, zout

Haal de dikke nerf uit de bloemkoolbladeren. Snijd de bladeren en nerven in fijne reepjes. Blancheer ze 5 minuten in licht gezouten water. Giet af en spoel met koud water. Snipper de ui fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en pers hem uit. Schil en rasp de gember. Stoof de ui aan in de olie. Voeg de sinaasappelrasp, sinaasappelsap, gember, suiker en azijn toe. Laat even doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Giet deze saus op de koude bloemkoolbladeren en -nerven en laat minstens 1 uur trekken. Lekker bij gegrild vlees.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

bartho braat 21 juni 2015

Ziet er smakelijk uit, maar lijkt me wel vergezocht.


Gerelateerde blogs