Een veilige wijk: Coöperatie Stationspark Deurne knapt stationsgebied op

Het gebied rondom station Deurne kon wel wat gezelliger, vond buurtbewoner Michel. Hij begon met het maken van plannen om het gebied te verfraaien en het daarmee aangenamer en veiliger te maken. Het lukte hem om buurtgenoten te mobiliseren en richtte een buurtcoöperatie op. Inmiddels is de hele buurt in de weer om van het gebied een aangename plek te maken!


  • Door

    Liz Moen

    8 juni 2015

Op 17 juni wordt bekend gemaakt wie van de Dijk van een Wijk finalisten de 10.000 euro wint en hun idee kan realiseren. In aanloop van de bekendmaking laten we je kennis maken met de finalisten. Om welke wijk gaat? Waarom kan hun wijk het prijzengeld gebruiken? En hoe willen ze dit bereiken? Finalist in de categorie Veilig, Michel Lintermans werkt hard aan een opknapbeurt van Stationspark Deurne.

Kun je meer vertellen over jullie wijk? 

‘Het zijn eigenlijk twee wijken, beide liggen binnen het stationsgebied. Een wat oudere arbeiderswijk en een gemêleerde wijk met zowel jonge en oude bewoners. We zijn ooit begonnen om alleen het station te verfraaien, een verwaarloosd en vervallen gebied. Maar inmiddels richten we ons op veel meer. Door het zaaien van weidebloemen willen we bijvoorbeeld de vogels en vlinders terugbrengen in het gebied.’

Waarom Dijk van een Wijk? 

‘Om nog meer voor elkaar te kunnen krijgen. We hebben al een watertappunt geplaatst en hebben het elektriciteitshuisje bekleed met aantrekkelijke afbeeldingen van het historische stationsgebouw en natuurgebied De Peel, maar hebben nog veel meer plannen. Om deze plannen te realiseren, werken we samen met lokale partijen. Particulieren, lokale ondernemers, verstandelijk gehandicapten, schoolkinderen, wijkbewoners. Zo zijn we op dit moment een mobiele moestuin aan het opzetten langs het spoor, hierbij betrekken we onder andere de horeca, de fietsenmaker en het Repair Café.’

 

Wat hopen jullie te bereiken met het prijzengeld van €10.000,-?

‘We hebben nog genoeg plannen. We willen een oplaadpunt voor smartphones en tablets, een zwerfboekenkast plaatsen, zuinigere verlichting installeren, afvalbakken bekleden met kunst van verstandelijke gehandicapten. Daarnaast willen we samen met Buurkracht mensen bewust maken van hun energieverbruik. Tot slot zijn we aan het kijken of we het oudere station opnieuw kunnen bouwen.' 

Hoe hebben jullie het stemmen verzameld?

‘We hebben vrienden, familie en wijkgenoten gemaild om hen te informeren over de actie. We hebben Facebook, Twitter en Whatsapp ingezet om een brede achterban te benaderen. Daarnaast hebben we geadverteerd in de lokale krant. Die krant helpt ook mee met de publicatie rondom de coöperatie Stationspark Deurne.'

Welk advies geef je aan mensen die iets willen opstarten in hun wijk?

‘Vooral volhouden. NS en PRO-rail waren in het begin sceptisch over onze plannen. Die wilden er niet aan meewerken en stimuleren je om vooral wat anders te gaan doen. Belangrijk is om erin te blijven geloven. Dan krijg je uiteindelijk een heleboel voor elkaar.’

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project