Biomeiler: "Mooi circulair proces"

Met een biomeiler warmte uit compost halen, voor nudger Frank Scholtens is het de ideale oplossing. "Het is verwarming zonder open vuur. En een heel mooi circulair proces." Via stichting Biomeiler zet hij zich nu in om de biomeiler meer bekendheid te geven in Nederland. Ook doen ze onderzoek om steeds meer grip op het proces te krijgen.


  • Door

    Hansje Huson

    9 juni 2015

"Voor mijn huis in Duitsland was ik op zoek naar een verwarming zonder vuur", vertelt Frank. "Aardwarmte bleek geen optie. Het is een dure techniek die vooral afgestemd is op moderne goed geïsoleerde huizen met veel massa. Bovendien werkt het met lage temperaturen en ik moest iets hebben dat water met hoge temperatuur levert. Binnen in de biomeiler is de temperatuur rond de 60 graden. Met het verwarmde water uit de composthoop kun je ruimtes of douchewater verwarmen. In sommige biomeilers wordt trouwens ook nog biogas opgevangen – meestal genoeg om het hele jaar op te kunnen koken."

biomeiler in stünzel

Weinig milieubelasting

"Stoken op gas of hout is eigenlijk een enorme aanslag op het milieu. De kracht van de biomeiler vind ik dat het zo’n mooie kringloop is. Je genereert lokaal je energie en je geeft het in andere vorm ook weer terug aan de buurt. Na minimaal 18 maanden composteren houd je een zeer hoogwaardige compost over. Je gebruikt alleen de warmte die toch al bij het proces vrijkomt, maar die anders in de buitenlucht verdwijnt. De belasting voor het milieu is dan ook heel erg laag. Men zegt dat bij composteren van hout veel minder CO2 vrijkomt dan bij verbranding. Een groot deel van de CO2 in het hout blijft in de compost. Dat maakt de energiebalans van een biomeiler heel gunstig. Of dat inderdaad zo is, gaan we zelf onderzoeken."

Houtsnippers, mest en water

"Het is geen ingewikkelde technologie. Met een aantal vuistregels kom je een heel eind. Je gebruikt minimaal 70% houtsnippers, verder kun je de biomeiler aanvullen met bijvoorbeeld takken, loof en mest. De mest bepaalt mede het temperatuurbereik . Met kippenmest krijg je een hogere temperatuur dan met de ezelmest die ik gebruikt heb. Verder heb je grote hoeveelheden water nodig om het composteringsproces goed te laten verlopen. Dat je materiaal gebruikt zonder chemische bestrijdingsmiddelen is natuurlijk wel belangrijk. De bacteriën hebben een leefbare omgeving nodig."

Gigantische cv-ketel

"Een biomeiler kun je vergelijken met een cv-ketel. Je hebt wel de ruimte nodig om voldoende capaciteit te krijgen. Mijn eigen biomeiler heeft een doorsnede van 7 meter en is ruim 2,5 meter hoog. Ik verwacht dat ik er wel twee winters warmte uit kan oogsten. Bij een biomeiler van deze grootte beschik je over een capaciteit van zo'n 12 kW. Soms is de opbrengst hoger en levert de biomeiler wel 14 kW. Het is een biologisch proces, dus de warmteopbrengst is niet altijd constant. De temperatuur in de composthoop fluctueert." 

compost verwarming via biomeiler compost verwarming produceert water met een temperatuur rond de 60 graden

Compostering niet verstoren

"Je moet wel oppassen dat je niet teveel energie aan de biomeiler onttrekt. Dan verstoor je het proces. Als de temperatuur teveel daalt, houden de bacteriën er mee op en daalt de temperatuur nog verder. Uiteindelijk kan het composteringsproces zelfs tot stilstand komen. Je mag dus nooit meer warmte nemen dan het proces kan geven. We zijn nu bezig om een speciale regeling voor biomeilers te ontwikkelen. Die de temperatuur monitort en op basis daarvan bepaalt hoeveel warmte er onttrokken kan worden zonder het proces te verstoren."

Proces beter beheersen

"Wat de beste aanpak is en hoeveel energie het oplevert – dat is eigenlijk nog nauwelijks bekend. Om zulke vragen te beantwoorden, hebben we stichting Biomeiler opgericht. We willen meerdere testopstellingen bouwen, met flink wat meetapparatuur, en zo de komende twee jaar gegevens verzamelen. Het wordt logischerwijs een project met een flinke looptijd. Het hele composteringsproces duurt nu eenmaal bijna twee jaar, dus snelle antwoorden hebben we helaas niet. Ons doel is om het proces steeds beter te doorzien en te beheersen. Die antwoorden hebben we ook nodig om te kunnen beoordelen of de biomeiler ooit commercieel interessant kan worden."

Alternatieven voor aardgas

"In Nederland zijn we te veel gewend aan verwarming op aardgas. In Duitsland hebben ze geen eigen gasbel. Daar bestaan tientallen alternatieve manieren om je huis te verwarmen. En als je nog verder zoekt, vind je er nóg veel meer. Mogelijkheden genoeg dus, om onze afhankelijkheid van het aardgas af te bouwen."

 

Locaties gezocht!

Stichting Biomeiler is nog op zoek naar nieuwe locaties. Bijvoorbeeld bij boeren, tuinders of op (natuur)campings. Heb jij voldoende ruimte en ben je geïnteresseerd in de toepassing van deze verwarmingsbron? Zijn er bij jou in de buurt tientallen kuubs houtsnippers beschikbaar? Heb je baat bij goede compost? Neem dan contact op!

 

Foto's: Jessica de Rooij

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Frank Scholtens 24 juni 2015

Inmiddels een heleboel reacties en vragen gehad. Momenteel aan het bundelen en iedereen krijgt antwoord.