Mobiele recycling werkplaats maakt designer krukjes van aluminium blikjes

Weet jij wat er met jouw blikje frisdrank gebeurt nadat je het hebt weggegooid? Ontwerpers Alex Grovesen en Azusa Murakami van Studio Swine wilden inzicht geven in dit recyclingsproces. Ze creëerden Can City, een mobiele metaalgieterij in het Braziliaanse São Paulo. Can City maakt krukjes van gerecycled aluminium. Tegelijkertijd tackelen ze de armoede in deze miljoenenstad.


  • Door

    Team Nudge

    9 juni 2015

Krukken van lokale afvalstromen

Can City transformeert de straten van São Paulo tot openbare werkplaats. Voor de productie van de krukjes wordt gebruik gemaakt van lokale afvalstromen. Op straat gevonden aluminium blikjes worden omgesmolten. Dit gebeurt met restjes plantaardige olie uit plaatselijke cafés. Vervolgens wordt de vloeibare aluminium gegoten in mallen, die worden gemaakt door gevonden voorwerpen in vochtig zand te drukken. 

Unieke ontwerpen

Op straat is genoeg inspiratie te vinden voor de krukjes: wapening, weggegooide manden en palmbladeren. Daaruit worden mallen gemaakt. Meubelontwerpers streven vaak naar Het Ultieme Ontwerp, maar hier draait het om continu experimenteren. De ontwerpen van Can City zijn stuk voor stuk uniek. De Catadores hebben dus alle vrijheid om creatief met de materialen om te gaan. 

Can City aluminium krukje Can City aluminium krukjeCan City aluminium krukje

Catadores: de afvalinzamelaars van São Paulo

Voor 1 kruk zijn er 100 blikjes nodig. Dat klinkt misschien veel, maar São Paulo ligt er vol mee. Met twintig miljoen inwoners, is de afvalberg van São Paulo namelijk enorm. Zo'n 80 procent van het afval wordt verzameld door onafhankelijke afvalinzamelaars, ook wel Catadores genoemd. Deze Catadores verzamelen aliminium blikjes in hun zelfgemaakte karretjes om deze vervolgens te verkopen als metaal afval. Dit op het eerste gezicht ondankbare werkje, biedt de armste inwoners van de stad een alternatief voor drugshandel en prostitutie. 

Toekomstplannen

Can City hoopt een systeem te creëren waardoor het bestaan van deze Catadores verder kan reiken dan het verzamelen van afval. Door hen te betrekken bij het ontwerp en productieproces, leren zij de kneepjes van het vak. In de toekomst hoopt Can City de krukjes ook te kunnen verkopen.

Meer lezen? Het volledige artikel Mobile recycling center turns trashed soda cans into trendy stools verscheen op wired.com.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0