Compostverwarming op kleine schaal

De warmte uit compostering nuttig gebruiken, dat kan met een biomeiler. Maar ja, een beetje biomeiler heeft een doorsnede van 7 meter en is metershoog. Niet ideaal dus voor in je stadstuintje.. Wil je als enthousiaste kleinschalige tuinier met een composthoop experimenteren op kleine schaal? We geven je wat inspiratie!


  • Door

    Hansje Huson

    9 juni 2015

De kleine biomeilertjes zijn niet geïsoleerd en hebben geen al te grote capaciteit. Ze blijven dus hoogstens enkele weken warmte leveren. En als de buitentemperatuur te laag is, dan komt het composteerproces niet op gang. Maar goed, een lekkere warme buitendouche in de zomer is ook niet slecht?! En misschien kun je er een kleine kas mee verwarmen?

Mini-biomeiler in IBC

John bouwde in Duitsland als test een mini-biomeiler in het frame van een IBC:

 

Showmodel - inclusief radiator

In Denemarken realiseerde iemand een showmodel van 1 m3:

compost verwarming in een afvalcontainer

In een afvalcontainer

Op PermacultureNews.org vonden we een een mini compost heater die was gemaakt van een afvalcontainer. Zo'n compostcontainer produceert enkele weken lang heet water, zegt Daryl. Foto's van een werkende installatie staan er echter niet bij.

In de discussie trekt iemand in twijfel of het bij compostering op zo'n kleine schaal wel mogelijk is om een warmte producerend proces op gang te krijgen.

Een uitgebalanceerde vulling van de container is in elk geval een vereiste om de compostering goed op gang te krijgen, dus wat kennis over composteren heb je wel nodig.

 

Heb jij ervaring met composteren? Is het mogelijk om in een afvalcontainer heet te composteren? We zijn benieuwd naar jouw mening over dit concept!

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0