Een groene wijk: duurzame boomhut op schoolplein

Wildcard finalist De Algemene School Oost vindt het belangrijk dat haar leerlingen opgroeien met groen. Na diverse natuurlijke leerelementen, is het nu tijd voor een natuurlijk speelelement op het schoolplein. Initiatiefneemsters Ingrid vertelt.


  • Door

    Liz Moen

    12 juni 2015

Op 17 juni wordt bekend gemaakt wie van de Dijk van een Wijk finalisten de 10.000 euro wint en hun idee kan realiseren. In aanloop hiervan laten we je kennismaken met de finalisten. De Algemene School Oost won de Wildcard met haar idee ‘Een dijk van een boomhut’. 

Kun je iets vertellen over jullie wijk? 

"We zijn De Algemene School Oost in de wijk Warande (Bergen op Zoom). De leerlingen zijn een weerspiegelingen van de omliggende wijken. Een gemêleerde groep met diverse achtergronden. Op school besteden we aandacht aan het Hindoeïsme, Boeddhisme, het Islamitisch geloof. Alles komt aan bod. We vinden dit een grote verrijking. We merken dat de meeste gezinnen niet veel buiten komen. Kinderen worden niet grootgebracht met natuur. Door hen op excursie te nemen naar natuurgebieden proberen we hen een stukje natuurbeleving mee te geven. 

Sinds vorig jaar zijn we een Biologie Plus school geworden. We geven zo veel mogelijk praktijk gerichte biologie lessen. Zo min mogelijk het boek open, zo veel mogelijk naar buiten dus. We hebben veel natuurlijke leerelementen, zoals een paddenpoel, schoolvijver, houtwal en kweekbakken."

Waarom Dijk van een Wijk?

"Een collega zag de Dijk van een Wijk competitie voorbij komen op Facebook en dit sloot goed aan bij onze plannen. Als aanvulling op de natuurlijke leerelementen, willen we al langer een natuurlijk speelelement plaatsen op het schoolplein. Dit moet een boomhut worden, gemaakt van duurzame materialen."

Welke eerste stappen hebben jullie al ondernomen? 

"We hebben kinderen maquettes laten maken. We vonden het belangrijk om van hen te horen hoe de boomhut er uit moet komen te zien. We hadden een offerte aangevraagd bij een steigerhout bedrijf, alleen bleek steigerhout niet duurzaam genoeg en kan het splinteren. Daarnaast hebben we bedrijven benaderd voor sponsoring. Maar dit levert alleen kleinere bedragen op."

Wat hoop je te bereiken met het prijzengeld van €10.000,-?

"Met het prijzengeld willen we een veilige boomhut bouwen. Vanwege de WAS regelgeving, Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen, zal de boomhut aan een aantal eisen moeten voldoen dat voor extra kosten zorgt, waaronder een val-ondergrond. De boomhut zal worden geplaatst door Speelmaatje, zij maken veilige en duurzame speeltoestellen, o.a. van robiniahout."

Hoe hebben jullie stemmen verzameld?

"We hebben elke klas gemobiliseerd. We hebben berichten geplaatst in de wekelijkse info’s aan leerlingen en ouders. Een collega die goed kan illustreren heeft flyers ontworpen en die hebben we overal uitgedeeld. Tijdens de afgelopen Provinciale Verkiezen op 18 maart was er een stemlokaal op school. We hebben flyers uitgedeeld aan mensen die kwamen stemmen en hier leuke reacties op gekregen."

Welk advies zou jij geven aan mensen die zelf iets willen starten in hun wijk?

"Je krijgt heel vaak te horen ‘dat gaat je toch niet lukken’. Mensen kijken vooral naar wat er niet goed gaat. Ze zien de beperkingen, niet de kansen. Ik zou zeggen: gewoon proberen het op te pakken, gewoon doen. Schouders eronder zetten. Wij dragen dit nu ook uit aan andere scholen. Zo zijn er Pabo-studenten uit Antwerpen wezen kijken naar ons groene schoolplein. Hartstikke leuk."

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project