Wat is de impact van The Dutch Weed Burger?

Met de The Dutch Weed Burger wordt nogmaals bewezen: verantwoord eten kan heel lekker zijn! Deze 100% plantaardige burger is net zo voedzaam als de vleesvariant, maar zonder de nadelige impact op het milieu die rundvlees heeft. Wat is nou eigenlijk de positieve impact van The Dutch Weed Burger? Nudge zoekt het voor je uit.


  • Door

    Alexa Lans

    15 juni 2015

1,14 kg CO2 bespaard

In onze berekening zien we The Dutch Weed Burger als een vleesvervanger en dat betekent: voor elke Weed Burger die wordt gegeten, is een rundvleesburger niet gegeten. Dat maakt de impact van een Weed Burger heel waardevol, want van alle dieren heeft rundvlees door het enorme water- en grondstofverbruik de meeste invloed op het milieu [1]. Zo is er voor één kilo rundvlees 15.500 liter water [2] en 25 kilo veevoer nodig [3]. Ook is de CO2 uitstoot tijdens de rundvleesproductie hoog: inclusief transportkosten is dat maar liefst 17,4 kg CO2 per kilo rund. [4]. Deze berekeningen zijn allemaal gemaakt over de hele levensloop van een rund; van geboorte tot slachthuis. Voor de berekeningen per kilo is alleen gekeken naar het eetbare gedeelte van het rund, het gewicht van het karkas dus. 


Hoe berekenen we de impact?

The Dutch Weed Burger is een stuk minder vervuilend. Omdat zeewier in zee kan worden geteeld is er geen landbouwgrond of zoet water nodig voor de productie. Ook is de CO2 uitstoot van een weedburger relatief laag: zo’n 0,6 kg CO2 per burger, inclusief transport en verpakking [5]. Als we ervan uitgaan dat een gemiddelde rundvleesburger 100 gram weegt, kunnen we de bovenstaande cijfers delen door tien om tot de cijfers per burger te komen. Dan blijkt dat het consumeren van één rundvleesburger 1550 liter water, 2,5 kilo veevoer en 1,74 kilo CO2 kost. Als we de CO2-uitstoot van een zeewierburger daarvan aftrekken bespaar je met het eten van een Weed Burger dus 1,14 kg CO2 en heel wat water en veevoer. 


Doe je mee?

Natuurlijk is onze berekening een (weloverwogen) schatting. Bovendien zijn er voor dit project meerdere impacts te berekenen, zoals water, veevoer, land en broeikasgassen. Heb jij meer informatie over de impact van The Dutch Weed Burger? Deel het met ons en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Draag jij al bij aan deze impact? Probeer ook een The Dutch Weed Burger!

Transparantie
Nudge gelooft in transparante cijfers over impact. Wij maken graag een begin met de berekening door bronnen te zoeken en experts te raadplegen. Voor deze berekening hebben wij informatie ontvangen van The Dutch Weed Burger zelf, die een onderzoek heeft laten doen naar hun eigen impact. Door deze eerste aanzet te doen willen we mensen uitnodigen om met betere cijfers te komen. Lees meer over hoe we dit doen.

Bronnen
[1] Voedingscentrum
[2] Waterfootprint
[3] Smil, V. (2002).
[4] JRC rapport (2010).
[5] Onderzoek The Dutch Weed Burger (2015).

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project