Hoe maak je een bijenhotel?

Ruim een derde van onze voedselproductie wordt mogelijk gemaakt door bestuiving van bijen. Tijd dus om iets terug te doen voor deze kleine helden! Een bijenhotel is een hoognodige veilige haven voor solitaire bijen. Met deze drie ontwerpen maak je van natuurlijke materialen het perfecte verblijf voor jonge bijtjes.


  • Door

    Alexa Lans

    16 juni 2015

Niet alle bijen leven in kolonies: de meeste wilde bijen zijn zelfs echte einzelgangers en leven solitair. Door de verstedelijking van het landschap is het voor deze bijen moeilijk geworden om een geschikt onderkomen te vinden om eitjes te leggen. Gelukkig kunnen we de bijen helpen met het bouwen van een bijenhotel. Hier kunnen de bijenvrouwtjes hun eitjes veilig opbergen. En het zijn heel nette gasten: ze bestuiven je bloemen en steken niet. Een bijenhotel is heel makkelijk om zelf te maken. Een leuk klusje voor in de zomer! Wij geven je hier drie verschillende ontwerpen.

Bijenhotel 1: De Cilinder

Dit bijenhotel heeft misschien geen vijf sterren, maar is toch een comfortabele verblijfsplaats. En heel makkelijk te maken, zonder gereedschap. Het enige wat je nodig hebt is een lege fles en holle stengels. Dit kan bamboe zijn, maar ook andere gedroogde holle stengels zijn geschikt, zoals van de frambozenplant, vlier of distel. Gebruik wel alleen onbespoten stengels! 

Benodigdheden: Een lege PET-fles (2 liter flessen met een rechte zijkant zijn het meest geschikt), zo’n 15 meter aan holle stengels en een schaar.

Werkwijze: Knip voorzichtig de bovenkant van de fles af, op 16 cm van de bodem. Maak een gaatje in de bodem en rijg hier een halve meter dun touw door, dat er aan de bovenkant van de fles weer uitkomt. Hiermee ga je het bijenhotel straks ophangen. Knip met een snoeischaar of zaagje de droge stengels in stukken van 15 cm. Pers de stengels dan zo stevig mogelijk in de plastic fles, om te voorkomen dat het bijenhotel kapot wordt gemaakt door voedselzoekende vogels. Hang de cilinder met het touw op aan bijvoorbeeld een muur of schutting, of leg hem in een tuinrek.


Bijenhotel 2: De Boomstam

Bijenhotel De Boomstam is gemaakt uit één blok hout, waar een aantal gaatjes in zijn geboord. Dit robuuste bijenoord ziet er heel eenvoudig uit, toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden bij het boren. Beweeg de boor bij het maken van de gaatjes voldoende op en neer om het boorsel uit het gat te halen, zodat de binnenkant niet verbrandt. Hierdoor maak je de wanden van het gat ook gladder, zodat de vleugels van onze hotelgasten niet beschadigen. Ook is het belangrijk om het hout niet volledig te doorboren, de bijen vinden het fijn om een afgesloten wand te hebben.

Benodigdheden: Een boormachine met verschillende boortjes en een blok hout met 16 cm diepte (bijvoorbeeld een stuk stam). Vooral beuken-, eiken- en essenhout zijn hiervoor erg geschikt.

Werkwijze: Boor gaatjes van verschillende breedte (2-9 mm) en lengte (5-15 cm) in het hout. Door te variëren met de breedte en lengte van de gaatjes is het bijenhotel geschikt voor verschillende soorten bijen. Boor de gaatjes heel licht schuin omhoog, zodat er geen regenwater in kan stromen.  Je kunt dit hotel kwijt in een rek, tuinstellage of op een simpele stapel stenen.

Bijenhotel 3: Het Paleis

Dit laatste ontwerp is eigenlijk geen hotel meer te noemen, het is een heus bijenpaleis! Eigenlijk bestaat het paleis uit combinaties van Cilinders en Boomstammen van verschillende materialen. De basis van het paleis bestaat uit één of meer grote vakken. Je zou hier bijvoorbeeld een houten krat of oude kast voor kunnen gebruiken. Als je het bijenpaleis tegen een muur of schutting plaatst, hoeft er geen achterkant in het bouwwerk te zitten. Plaats je het paleis vrijstaand , dan volstaat het om een simpele houtplaat tegen de achterkant te spijkeren.

Benodigdheden: Een basis voor het paleis (oude houten kratten of kast, of een zelf getimmerde bak), waterdicht zeil, boormachine met verschillende boortjes, holle stengels, schijven boomstam van 15 cm, eventueel een hamer en spijkers of handtacker.

Werkwijze: Kies of timmer eerst zorgvuldig de basis voor het paleis. Niet of timmer het dak waterdicht met plasticzeil en gebruik eventueel een extra plankje om een afdakje te maken aan de voorkant. Zorg dat je bouwwerk op pootjes (krukje) of stenen staat, of laat de benedenverdieping van een kast leeg. Dan de binnenkant: Je kunt allerlei holle stengels met een touw strak bijeenbinden (een plastic fles is dan niet meer nodig; het paleis is immers waterdicht.) het is leuk om te variëren met dikke en dunne stengels in kleine en grotere bundels. Qua boomstammen kun je ook kiezen voor wat dikke en juist dunne schijven met gaatjes variërend in grootte en diepte. Door de diversiteit van het Paleis vinden niet alleen allerlei soorten bijen er een plekje, maar ook vliegen en solitaire wespen komen graag logeren.

Je bijenhotel plaatsen

De beste locatie voor een bijenhotel is op een zonnige, windstille locatie. Hiervoor plaats je het bijenhotel bij voorkeur richting het westen of zuiden, eventueel het oosten, maar niet het noorden. Daarnaast vinden bijen de weg naar je hotel het makkelijkst als er veel bloeiende planten in je tuin staan.

 

Update

Welke eisen stellen de bijen zelf?

In de Volkskrant liet Maarten Keulemans zien wat er mankeert aan bijenhotels die je in de winkel koopt. Dus doe er je voordeel mee als je zelf een bijenhotel maakt. Beetje jammer als het onbewoond blijft!

  • Zorg dat de achterkant gesloten is
  • Zorg dat je bijenhotel stevig bevestigd is, het moet niet losjes heen en weer wapperen
  • Zorg dat randjes glad zijn afgewerkt, zodat bijen hun vleugels niet beschadigen
  • Zorg dat de gaatjes diep genoeg zijn: meer dan 1 cm
  • Zorg dat je hotel niet inregent

Een flink deel van de bijen overnacht liever niet in zo'n hotel. Die zijn blij met kale plekken in je gazon, of met een schuilplek in onkruid zoals paardebloemen. Mooi excuus om niet al te perfectionistisch te zijn in je tuin!


 
Heb jij één van deze ontwerpen, of misschien wel een heel ander bijenhotel gemaakt? We zijn erg benieuwd naar het resultaat!

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Help de bijen


Reacties 3

Aristide Weitenberg 4 februari 2018

In 2017 mijn insect&hotel gemaakt van wat resthout en gevonden takken. Resultaat: http://degroenehoogte.info/insecthotel/
Onverwacht bezoek: een dankbare specht die er lustig op los hamerde.

Johanneke Mensch 19 november 2018

Wist je dat je bijen kunt kopen? Ik had schattige rode metselbijen in mijn tuin 10 jaar geleden, je kon er midden tussen rustig een boekje zitten lezen. 2 zomers geleden zag ik ze bijna niet meer, afgelopen winter heb ik op de website 'knuffelbijen' 50 metselbijen gekocht, ze hebben legsels gemaakt en ik hoop volgend jaar een nieuwe generatie te zien.

Johanneke Mensch 19 november 2018

Mijn insectenhotel was door de bijen zelf gevonden, de oude Lundia (kast)-stellingen die in mijn schuur lagen. Die heb ik toen onder het afdak aan de buitenkant van mijn schuur geschroefd.