De tuin zomerklaar maken? Denk dan ook even aan de bij

Ben jij jouw tuin al zomerklaar aan het maken? Denk dan vooral ook even aan de bijen! Jouw tuin of balkon vormt namelijk de voedselbron van de bijen. Wat via bestuiving ook weer zorgt voor ons eigen voedsel. Met bijvriendelijke planten wordt jouw tuin een waar bijenparadijs!


  • Door

    Liz Moen

    22 juni 2015

Bijen dragen voor een groot deel bij aan het eten op ons bord. En dan hebben we het niet alleen over de honing in de thee of op een broodje geitenkaas. Bijna alles dat groeit en bloeit, kan dat alleen maar dankzij bestuiving van bijen. Denk aan komkommers, fruitbomen en ook koffiebonen. Maar niemand kan werken zonder energie, ook de bij niet. Bijen voeden zichzelf met nectar en pollen uit bloemen en planten. Door verstedelijking en moderne landbouw zijn er steeds minder bloemen. Dat betekent minder voedsel voor de bijen! Door deze (opnieuw) aan te planten kunnen we helpen de bijenstand hoog te houden. 

Tips voor een bijvriendelijke tuin 

1. Zorg dat er altijd bloemen bloeien

Dat wil zeggen gedurende het gehele bijenseizoen: van maart tot en met oktober. Lang niet alle planten bloeien over deze gehele periode. Je zult verschillende planten moeten planten met diverse bloeiperiodes. De klaproos doet het heel goed in het voorjaar, lavendel tijdens de warme zomerdagen en de herfstaster is letterlijk een laatbloeier: deze bloeit tot in oktober. Bijvriendelijke planten zijn: rozemarijn, komkommerkruid, pinksterboemen, campanula, stokrozen, zonnebloemen, kamperfoelie en klimop. 

2. Plant bijvriendelijke planten en bloemen

Bij voorkeur van biologische teelt. Veel niet biologisch gekochte planten bevatten pesticiden die zorgen dat bijen de weg naar hun kast niet meer weten te vinden, of zelfs direct sterven. Door uitsluitend biologische planten, bloembollen en zaden te kopen, weet je zeker dat je tuin vrij blijft van pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Bovendien geven ze bloemen die gezondere stuifmeel en nectar bevatten dan van gangbaar bloemzaad. Of je te maken hebt met ‘schone’ planten is soms lastig te achterhalen. Gelukkig kun je op steeds meer plekken biologische planten en zaden kopen, zoals De Bolster.

3. Plant inheemse bloemen

Bijen zijn eenkennige beestjes. Ze houden het meest van inheemse plantensoorten: planten die van oorsprong in een bepaald gebied voorkomen. Bijvriendelijke planten zijn: rozemarijn, komkommerkruid, pinksterboemen, campanula, stokrozen, kamperfoelie en klimop. Drachtplanten stelde een handig overzicht samen. 

4. Maak een drinkwaterpunt voor de bij
Naast voldoende voedsel, is genoeg drinkwater natuurlijk ook belangrijk. Zeker bij warm weer! Vul een ondiepe pan met steentjes of knikkers en schenk deze vol met water. Zorg er wel voor dat de knikkers (of steentjes) boven het water uitkomen. Anders verdrinken de bijen.

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Nederland

Help de bijen


Reacties 6

martine hartevelt 2 november 2015

Tijdens de burendag dit jaar hebben wij de perkjes rondom de bomen 9 stuks in onze buurt leeg gehaald en daar lavendel geplant. De gemeente vond dit goed en hebben afgesproken dat wij dit zelf onderhouden en als buurt hebben we afgesproken geen bestrijdingsmiddelen te gaan gebruiken.

Liz Moen 18 mei 2016

Bedankt voor de tip Joke. Mooi zo'n bloementuin!

Kitty Hinkenkemper 16 april 2017

Leuk als iedereen aan de zaai gaat voor de bijen! Alleen als deze zaden niet biolgogisch zijn, dan zijn we de bijen eigenlijk aan het vermoorden! Dat mag best in dit stuk benoemd worden. Elk niet biologisch zaad, wordt schoongemaakt met gifstoffen die in het zaad dringen en die de hele groei van een bloem mee gaan. De bijen gaan hieraan dood, dus weet wat je zaait!

Jan Zuilhof 18 april 2017

Ha Kitty,
Goed punt. We raadden natuurlijk al aan om biologisch te zaaien, maar nu ligt er nog iets meer nadruk op in de tekst. Bedankt voor je bijdrage!

H.Rientjes Rientjes 8 juli 2018

Hallo
ik heb een stukje grond over die ik zou willen inrichten voor bijenparadijs ,de oppervlakte is ongeveer 80 m2 .
Welke zaden zou ik het best kunnen gebruiken .
Wij hebben ook lavendel staan waar veel beien op af komen campanula en nog een boomgaard met appels , pruimen ,kersen , en perziken.
Ook hebben we 20 m2 zonnebloemen gezaaid voor de vogels
De tuin is ongeveer 7500 m2 groot

Jurjen Bos 9 juli 2018

Hoi H. Rientjes,
Wat goed dat je tuin al zo vol staat met bloemen! Helaas is de zomer niet de beste tijd om bloemen voor de bijen te zaaien. Dat is namelijk in het voorjaar of het najaar. In dit handige overzicht van The Pollinators kun je zien welke bloemen je in de herfst het best kan planten: https://www.thepollinators.org/blog/bloemen-voor-bijen-en-hommels-in-de-herfst.